Potvrđena optužnica protiv Budimira?

G. M.
Potvrđena optužnica protiv Budimira?

Sarajevo - Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu koju je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo podiglo protiv doskorašnjeg predsjednika FBiH Živka Budimira i još pet osoba zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, objavili su juče federalni mediji.

Optužnica ih tereti za primanje i davanje dara ili drugih oblika koristi i protivzakonito posredovanje. Osim Budimira, optuženi su i njegov savjetnik Petar Barišić, pomoćnik ministra pravde FBiH Hidajet Halilović, Saud Kulosman, Željko Asić i Armin Kulovac.

Budimirov branilac Ragib Hadžić rekao je da nije dobio obavještenje da je optužnica potvrđena. Portparol Kantonalnog tužilaštva  Alem Hamzić takođe kaže da nema informaciju o potvrđivanju optužnice.

- Do 15 časova obavještenje o tome nije stiglo. Provjerićemo to danas - kaže Hamzić.

Optužnica Budimira tereti da je zloupotrijebio položaj i ovlašćenja izvršivši na nezakonit način pomilovanja zatvorenika i brišući ih iz krivične evidencije osoba osuđenih na zatvorske kazne. Među pomilovanim osuđenicima bila su i lica koja su višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela, te oni za koja nadležne institucije nisu dale pozitivno mišljenje za pomilovanje.

Istragu je prvobitno vodilo Tužilaštvo BiH nakon čega je prebačena na kantonalni nivo. Opštinski sud u Sarajevu prvo se u februaru proglasio nenadležnim za ovaj predmet, ali je Vanraspravno vijeće ovog suda ukinulo tu odluku i postupajućem sudiji Roziti Šimić naložilo da preispita odluku uz obrazloženje da je sud nadležan za ovaj premet.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana