Потврђена оптужница против Будимира?

Г. М.
Потврђена оптужница против Будимира?

Сарајево - Општински суд у Сарајеву потврдио је оптужницу коју је сарајевско Кантонално тужилаштво подигло против доскорашњег предсједника ФБиХ Живка Будимира и још пет особа због злоупотребе службеног положаја или овлашћења, објавили су јуче федерални медији.

Оптужница их терети за примање и давање дара или других облика користи и противзаконито посредовање. Осим Будимира, оптужени су и његов савјетник Петар Баришић, помоћник министра правде ФБиХ Хидајет Халиловић, Сауд Кулосман, Жељко Асић и Армин Куловац.

Будимиров бранилац Рагиб Хаџић рекао је да није добио обавјештење да је оптужница потврђена. Портпарол Кантоналног тужилаштва  Алем Хамзић такође каже да нема информацију о потврђивању оптужнице.

- До 15 часова обавјештење о томе није стигло. Провјерићемо то данас - каже Хамзић.

Оптужница Будимира терети да је злоупотријебио положај и овлашћења извршивши на незаконит начин помиловања затвореника и бришући их из кривичне евиденције особа осуђених на затворске казне. Међу помилованим осуђеницима била су и лица која су вишеструки повратници у извршењу кривичних дјела, те они за која надлежне институције нису дале позитивно мишљење за помиловање.

Истрагу је првобитно водило Тужилаштво БиХ након чега је пребачена на кантонални ниво. Општински суд у Сарајеву прво се у фебруару прогласио ненадлежним за овај предмет, али је Ванрасправно вијеће овог суда укинуло ту одлуку и поступајућем судији Розити Шимић наложило да преиспита одлуку уз образложење да је суд надлежан за овај премет.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана