Поновни покушај преношења ентитетске надлежности на ниво БиХ

Срна
Поновни покушај преношења ентитетске надлежности на ниво БиХ

Бањалука - Институције на нивоу БиХ поново покушавају да отму надлежности ентитетима и прибаве себи ингеренције које им по закону не припадају. Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ не преза ни од чега, па ни од тога да прекорачи своја овлаштења, да би од себе направила полицијски орган и прибавила оперативне надлежности.

На основу документа, који је у посједу Срне, из Дирекције је упућен допис свим директорима, комесарима и шефовима полиција којим их позива да сутра потпишу споразум о кориштењу радио-везе између полицијских агенција у БиХ, а како тачка у дневном реду наводи се и анализа стања безбједности у БиХ.

Потписивање овог споразума подразумијева увезивање оперативних ценатара полиција са Дирекцијом за координацију полицијских тијела БиХ, за шта она нема надлежност.

Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ је и прије два мјесеца упутила допис ентитетским и кантоналним МУП-овима и Полицији Брчко Дистрикта у којем се тражи учешће њихових представника на састанку на којем би се договорили “технички аспекти” у вези са увезивањем оперативних центара свих полицијских агенција у БиХ, међу којима је и фреквенција коју би додијелила Дирекција, односно канал на којем би се остварила међусобна комуникација.

На тај позив Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, из Министарства унутрашњих послова Републике Српске тада је жестоко одговорено Министарству безбједности у Савјету министара, у чијој је надлежности Дирекција.

Из МУП-а Српске је тада наглашено да Законом о Дирекцији за координацију полицијских тијела и агенцијама за подршку полицијској структури БиХ нису дефинисане надлежности према којима би се Дирекција могла бавити увезивањем оперативних центара полицијских агенција у БиХ.

Законом је јасно прописано да Дирекција није основана као полицијски орган, већ као управна организација за подршку полицијској структури БиХ.

Чланом 6 Закона о Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ прописане су њене надлежности из којих јасно произилази да Дирекција нема ни оперативну надлежност коју имају полицијске агенције на нивоу БиХ, а поготово нема оперативне надлежности других органа унутрашњих послова у БиХ.

Из тих разлога, наведено је тада из МУП-а Српске, Дирекција не може ни координисати њиховим радом нити се може успоставити систем радио везе на предложени начин.

Из МУП-а Српске тада су навели да Дирекција, у складу са законом утврђеним овлашћењима, искључиво обавља послове комуникације и координације полицијских тела на нивоу БиХ.

Из дописа Дирекције, који је у посједу Срне, јасно се види да су свјесни ставова МУП-а Републике Српске и да су га “изузели из споразума”.

Занимљиво је да су на састанак, заказан за сутра, позвани вршилац дужности главног тужиоца БиХ, главни републички тужилац Републике Српске и вршилац дужности главног тужиоца Федерације БиХ.

Они се позивају да заједно анализирају стање безбједности и дефинишу мјере, приједлоге и закључке за унапријеђење стања безбједности, што је опет улога за коју Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ нема надлежности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана