Оперативна група тражи затварање привремених мигрантских центара

Срна
Оперативна група тражи затварање привремених мигрантских центара

Сарајево - Оперативна група за координисање активности и надзора над мигрантском кризом на подручју Унско-санског кантона захтијева од надлежних да у року од 30 дана буду затворени привремени мигрантски центри “Бира” у Бихаћу и “Мирал” Великој Кладуши.

Оперативна група захтијева од Министарства безбједности у Савјету министара у техничком мандату да у сарадњи са Међународном организацијом за миграције /ИОМ/ и локалним заједницама хитно одреди локацију за привремени миграциони центар ван насељених подручја. “На тој локацији би привремени миграциони центар формирало министарство у чијој је искључивој надлежности област миграција, а у складу са међународним стандардима”, истиче се у саопштењу објављеном на сајту кантоналне Владе након састанка Оперативне групе који је сазвао премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић.

Оперативна група остаје при ставу да се капацитет за прихват миграната у постојећим привременим центрима не може повећавати изнад утврђених 3.200 лица у четири привремена центра у Кантону, и то 1.500 у “Бири” у Бихаћу, 700 у “Миралу” у Великој Кладуши, 580 у “Борићима” у Бихаћу и 420 у “Седри” у Цазину.

У закључку са састанка наводи се да се у центре “Седра” и “Борићи” упућују искључиво породице са дјецом и дјеца без пратње.

Између осталог, тражи се и да Министарство безбједности у Савјету министара у техничком мандату, које је надлежно да спроводи политику и уређује процедуре за кретање и боравак странаца у земљи, захтијева од полицијских агенција свих нивоа власти да врше појачану и сталну контролу превозних средстава која иду ка Унско-санском кантону, те контролише прилив миграната на ово подручје, да би безбједносна и здравствено-епидемиолошка ситуација остале под контролом.

“Од Службе за послове са странцима, која је носилац у рјешавању проблематике миграција се захтијева да буде присутна на позив кантоналног Министарства унутрашњих послова /МУП/, да преузме илегалне мигранте затечене на подручју кантона, а за које не постоји смјештај у утврђеним капацитетима”, закључено је на састанку.

У супротном, како се наводи, Оперативна група за координисање активности и надзора над мигрантском кризом на подручју Унско-санског кантона биће присиљена да поднесе кривичне пријаве због несавјесног рада у служби.

Оперативна група упозорава да, према процјенама, на простору Унско-санског кантона има 164.996.823 метра квадратна за који се сумња да је загађен минама и другим неексплодираним убојним средствима, те се јавно ограђује од одговорности за безбједност илегалних миграната који у тим подручјима покушавају прећи гранични појас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана