Одобрен извоз свих врста млијека из БиХ у ЕУ

klix.ba
Одобрен извоз свих врста млијека из БиХ у ЕУ

Европска комисија данас је објавила одлуку којом је Босну и Херцеговину ставила на листу А и Б земаља, којима је дозвољен извоз свих врста млијека и млијечних производа у ЕУ, што представља велики успјех за нашу мљечну индустрију, саопштио је данас министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Наиме, до сада је Босна и Херцеговина извозила само термички обрађено млијеко
(тзв. колона Ц), а од сада ће бх.мљекари моћи извозити и млијеко са мањим степеном пастеризације али и сирово млијеко.

"Као што сам и најавио, Европска комисија је одобрила извоз нових категорија млијека и ово је једна од најпозитивнијих вијести и одлука за мљекарски и пољопривредни сектор БиХ, на чијем је доношењу министарство предано и дуго радило. Ми смо једна од ријетких земаља изван ЕУ, која је испунила услове за извоз свих врста млијека, што говори о напретку цијелог система али и наше млијечне индустрије", истакао је министар Шаровић.

Значајно је да се овом одлуком стварају услови и за извоз млијечних производа. "БиХ је и до сада у ЕУ и земље ЦЕФТА-е извозила више пастеризованог млијека него што је увозила али је велики дефицит биљежен у извозу млијечних производа. Сада отварамо и ова врата", прецизирао је министар

Овим поводом, министар Шаровић данас је обишао постројења мљекаре Пађени у Билећи, која испуњава услове за извоз у ЕУ и којој ће нова одлука Европске комисије бити од велике користи.

У наредном периоду мљекара Пађени има амбиције да почне са извозом млијечних производа на тржиште Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана