Одбрана генерала Новака Ђукића представила налазе: Вјештак бјежи пред налазима експерата

Горан Маунага
Одбрана генерала Новака Ђукића представила налазе: Вјештак бјежи пред налазима експерата

Бањалука - Одбрана пензионисаног генерала Војске РС Новака Ђукића позвала је вјештака Берка Зечевића и људе из Тужилаштва и Суда БиХ да на артиљеријском полигону Никинци у Србији изврше своју реконструкцију експлозије на Тузланској капији 1995. године, ако сумњају у међународни тим вјештака који је то учинио, али тај позив нису прихватили.

Изјавио је то јуче Милорад Ивошевић који се налази на челу тима одбране генерала Ђукића, који је Суду БиХ прије мјесец поднио захтјев за обнову поступка због нових доказа до којих је дошла одбрана. Суд БиХ осудио је 2014. године генерала Ђукића на 20 година затвора прогласивши га кривим да је као командант Тактичке групе "Озрен" Војске РС 1. маја 1995. године наредио артиљеријском воду да из топова гранатира Тузлу. Тога дана на Тузланској капији убијено је и рањено више десетина људи.

Зечевићево вјештачење био је једини основ за пресуду Ђукићу за ратни злочин на Тузланској капији, а тај случај пратиле су многе контроверзе. Ивошевић каже да је више пута контактирао са Зечевићем и да су одгађали вјештачења у Србији да би обезбиједили термин који је он захтијевао.

- Он се, ипак, на крају није одазвао да присуствује том вјештачењу. Молили смо га да сам изабере стручњаке из области балистике, да изабере све елементе и да сам утврђује упадне углове гранате онако као што је наведено у записнику о увиђају и у записницима на суђењу Ђукићу. Ето, ни то му није одговарало - каже Ивошевић и додаје да и сада постоји амбијент Тузланске капије и да свако ко жели може да изведе оглед.

Ивошевић истиче да су током реконструкције у Никинцима код Руме дошли до нових доказа.

- Стручњаци из бивше Југославије и из земаља чланица НАТО-а утврдили су да ни у једном случају граната није могла да долети са Пањика на Озрену, као што је наведено у образложењу пресуде Ђукићу, нити је могла да падне под углом који је истакнут у пресуди. Утврдили су да до трагедије на Тузланској капији није могло доћи испаљивањем артиљеријске гранате калибра 130 милиметара. И путања гранате коју је Зечевић навео је немогућа и непостојећа. Једноставно, читав поступак вођен је погрешно. Тиме је директно оповргнут основ на којем је Ђукић проглашен кривим - каже Ивошевић.

Истакао је да током експеримента у Никинцима није сакривена ниједна чињеница, те да су строго водили рачуна о евентуалној пристрасности експерата.

- Артиљеријско зрно је постављено у углове који су били предмет разматрања у свим поступцима и онако како су утврдиле комисије UNHCR-а и UNPROFOR-а на лицу мјеста и вјештаци тужилаштва и одбране на претресу. Да би дали објективан приказ и резултате који неће доћи у питање, тражили смо да вјештак није из неке земље која би се могла приказати наклоњеном због односа са РС или српским народом. Жељели смо да то утврде стручњаци из земаља које припадају НАТО-у. У избору квалитетних вјештака опредијелили смо се за вјештаке из Чехословачке, Француске и Израела - појаснио је Ивошевић.

Он очекује да Суд БиХ прихвати само утврђивање околности које нуди одбрана, а да тек касније у поступку утврђује колико је ко крив.

- Тражимо да суд размотри нове доказе који нису били доступни у току првог суђења и да буде утврђена истина у вези са догађајем на Тузланској капији. До истине се мора доћи на основу доказа због поштовања према жртвама - рекао је Ивошевић.

Ђукићев син Давор каже да је фрапантно то што ниједан сегмент дешавања на Тузланској капији 1995. године не одговара ономе што експерименти показују.

- Обављено је више од 30 експеримената. Утврђено је да ниједан гелер није долетио до кафића "Капија" гдје су људи наводно гинули и рањавани. Постоји много ствари које вријеђају интелигенцију. Волио бих да видим Зечевићев или налаз било ког стручњака у том експерименту. Ако у 50 одсто то буде одговарало догађају на Тузланској капији, лично ћу поцијепати све налазе до којих смо дошли - рекао је Ђукић.

Министарство правде БиХ затражило је да суд у Београду призна пресуду из Сарајева и да Ђукић казну служи у Србији, гдје се тренутно налази због лијечења.

Налази стручњака

- Ни у једном случају граната није могла да долети са Пањика

- Граната није могла да падне под углом који је наведен у пресуди

- До трагедије на Тузланској капији није могло доћи испаљивањем артиљеријске гранате калибра 130 милиметара

- Путања гранате коју је навео Зечевић није могућа

- Комплетан поступак вођен погрешно

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана