Одата почаст убијеним војницима ЈНА у бившој Добровољачкој

Срна, klix.ba
Одата почаст убијеним војницима ЈНА у бившој Добровољачкој

Сарајево - У Добровољачкој улици у Сарајеву данас су почаст војницима некадашње ЈНА, убијеним 1992. године, одали чланови породица страдалих, преживјели злочина и званичници Републике Српске.

Учесници обиљежавања овог догађаја на мјесту страдања војника ЈНА положили су руже и маслинове гранчице, те прислужили свијеће.

Први пут ове године свештеници Митрополије дабробосанске служили су помен убијеним војницима на мјесту страдања.

Јаке снаге припадника МУП-а Кантона Сарајево објезбјеђивале су овај скуп, који је протекао мирно и достојанствено.

Током служења парастоса дошло је до мањег инцидента када је неколико чланова удружења “Зелене беректе” на мосту Дрвенија, недалеко од мјеста обиљежавања, развило заставу такозване Армије БиХ.

Обиљежавању су присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, те директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Министар Савановић је рекао да се данас обиљежавају 23 године од страдања невиних и недужних младића само зато што су били у легалној и легитимној војсци бивше Југославије.

“Не смијемо заборавити прошлост, али прошлошћу не смијемо заробити нашу будућност. Ми не живимо више у свијету наших очева, већ у свијету наше дјеце. Битније је куда идемо него одакле долазимо”, поручио је Савановић.

Након вјерског обреда, те полагања цвијећа и паљења свијећа, колона аутобуса, под јаким обезбјеђењем припадника МУП-а Кантона Сарајево, кренула је назад у Источно Сарајево.

Обиљежавање 23 године од злочина организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој улици, која се 3. маја 1992. године мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН, на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан /крњег/ Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње такозване Републике БиХ.

Иако је за безбједност младих војника гарантовао тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута оружаним нападом.

Првих дана маја 1992. године мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана