Nikola Špirić: Pravo pitanje - da li je BiH na evropskom ili Alahovom putu

Željka Domazet
Nikola Špirić: Pravo pitanje - da li je BiH na evropskom ili Alahovom putu

Inat politika može odvesti BiH samo u sunovrat. Nisam siguran da politika ucjena može biti saveznik bilo kakvom uspjehu.

U vrijeme kada je BiH pred velikim bezbjednosnim izazovima, kada treba da realizuje reformsku agendu, kada je na sceni velika izbjeglička kriza, kada se desio "bregzit" i sada kada su objavljeni rezultati popisa po kome Bošnjaka ima više od 50 odsto pravo je pitanje da li je BiH na evropskom ili "Alahovom putu", rekao je potpredsjednik SNSD-a i poslanik u Parlamentu BiH Nikola Špirić, koji je u prošlim mandatima bio predsjedavajući Savjeta ministara i ministar finansija i trezora BiH.

* GLAS: Kako komentarišete potez predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera FBiH Fadila Novalića da ne potpišu pismo namjere u vezi sa aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) iako je ono prethodno usaglašeno na sjednici Fiskalnog savjeta BiH čiji su oni članovi?

ŠPIRIĆ: Sve što se desilo u vezi sa aranžmanom sa MMF-om za mene nije iznenađenje. Upozoravam već gotovo dvije decenije da politika ucjena i osvete nije politika na kojoj može počivati bilo koja država, pa ni BiH. Plašim se da je tolika vrsta političkog autizma, pa čak i mazohizma koja dolazi iz Sarajeva opasna ne samo za BiH nego za cijeli region. Niko nije svjestan pred koliko ozbiljnim izazovima stoji region, a područje Balkana posebno i unutar njega BiH kao neuralgična tačka. Proizvodnja problema u BiH nije saveznik bilo kakvog uspjeha, a ni evropskog niti bilo kojeg puta BiH.

* GLAS: Zbog čega niste iznenađeni ovakvim raspletom?

ŠPIRIĆ: Predstavnici Bošnjaka odustali su, barem privremeno, od pisma namjere kako bi ucijenili RS, što nije prvi slučaj takvog pritiska i zato nisam iznenađen. Nisam siguran da politika ucjena može biti saveznik bilo kakvom uspjehu, a inat politika može odvesti BiH samo u sunovrat.

* GLAS: Kako komentarišete objašnjenje Zvizdića i Novalića da pismo namjere nisu potpisali zbog neusvajanja adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU i da li ta dva pitanja uopšte imaju bilo kakvu vezu?

ŠPIRIĆ: Kao što sam rekao, to je politika ucjena i osvete koja nije dobra ni za koga. U pismu namjere MMF-u se nigdje ne traži usaglašen SSP iako mislim da na tome treba raditi da se dođe do usaglašenog teksta. Ali umjesto dijalogom, nastupa se politikom ucjena i blokiraju druge važne stvari za BiH. To je proizvodnja novog stresa u socijalnom i razvojnom smislu. Ne mislim da će to biti od pomoći ni BiH, ni entitetima, ni onima koji rade na ovaj način. Svi koji potkopavaju entitete sa nivoa BiH su u zabludi, kao što su u zabludi ponekad i entiteti kada odlukama žele da blokiraju BiH. Zato se mora raditi na traženju kompromisa i rješenja za SSP, ali to ne znači da treba blokirati sve duge procese. Ukoliko bude uložen dodatni trud i napor, vjerujem da će doći do rješenja.

* GLAS: Rezultati popisa stanovništva su takođe objavljeni bez konsenzusa na kojem insistirate i ignorisanjem institucija i predstavnika RS?

ŠPIRIĆ: Nisam siguran da će nas i to odvesti u dobrom pravcu. U vrijeme kada je BiH pred velikim bezbjednosnim izazovima, kada treba da realizuje reformsku agendu, kada je na sceni velika izbjeglička kriza, kada se desio "bregzit" i sada kada su objavljeni rezultati popisa po kome Bošnjaka ima više od 50 odsto pravo je pitanje da li je BiH na evropskom ili "Alahovom putu". Oni koji vrše vlast trebalo bi dobro da razmisle i o tom pitanju. Upozoravam ih da se suviše rizičnih faktora skupilo u jednom vremenu koje je predizborno, kada imamo nestabilnost regiona i kada je EU suočena sa velikim izazovima nakon što se Velika Britanija referendumom izjasnila da napušta EU. Sada ćemo imati deklarativne priče da je politika EU otvorena za proširenje, a ona će, nažalost, biti deklarativna, jer i nama unutrašnji nesporazumi ne daju da iskoračimo na tom putu. Plašim se da ulazimo u veoma rizičnu jesen, jer se prave greške sa nesagledivim posljedicama. To je moja procjena i volio bih da pogriješim. Smatram da od Dejtona do danas nismo bili u rizičnijem vremenu.

* GLAS: Može li se BiH iščupati iz krize s obzirom na sve što ste pomenuli i na potpuni izostanak povjerenja i konsenzusa o svim važnim unutrašnjim pitanjima?

ŠPIRIĆ: Sve ovo što se dešava BiH vodi u dalju nestabilnost. Plašim se da su dobra vremena iza nas i da se BiH i region nalaze pred velikim iskušenjima kojih establišment nije svjestan. Podgrijavanje nepovjerenja svaki put pred izbore kada sve postaje predizborna tema, politika i politikantstvo nije dobro. Umjesto da se otvara dijalog o svim otvorenim pitanjima, djeluje se politikom svršenog čina i politikom ucjena. Niko nema pravo da bilo koga ucjenjuje. Svi treba da rade u skladu sa Ustavom i zakonom. Zašto su se političari iz bošnjačkog naroda opredijelili na ovakvu vrstu politike ostaje da vidimo.

Obračun sa RS

* GLAS: Kako komentarišete uvredljivi performans u Sarajevu u kojem je čitava RS prikazana kao masovna grobnica?

ŠPIRIĆ: Nažalost, oni koji to čine imaju punu institucionalnu i vjersku podršku u FBiH i to ne nailazi na osudu. To govori da oni ne žele zajedničku budućnost sa Srbima i RS. To je zapravo obračun sa RS, a ne sa zločinima i takav potez ne predstavlja investiciju u budućnost. Toga treba da budemo svjesni, jer to neće biti posljednji performans koji ćemo gledati. Dodatna uvredljiva vrijednost tog performansa je što je održan na dan kada je obilježavana godišnjica zločina nad Srbima u Podrinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana