Немања Васић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ: Укидање царина гура привреду у атну катастрофу

Марина Чигоја
Немања Васић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ: Укидање царина гура привреду у атну катастрофу

Потпуно омогућавање бесцаринског увоза из ЕУ било би равно ратној катастрофи. То би потопило нашу привреду с обзиром на то да се углавном заснива на пољопривреди и прерађивачкој индустрији које би тиме биле највише погођене. Трговачки лоби је одиграо кључну улогу и ако ово прође, то ће бити њихова побједа.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић.

ГЛАС: Шта би омогућавање повластица Хрватској за извоз у БиХ, на чему инсистира ЕУ, значило за домаћу привреду?

ВАСИЋ: Не постоји прича о увозним повластицама Хрватској. Ту причу пласирају они који желе да преваре и народ и привреду. Ово је прича о повластицама ЕУ. Европска комисија жели да Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) буде промијењен на начин да БиХ одобри бесцарински увоз производа који су били третирани тим споразумом свим чланицама ЕУ. Посљедице тог споразума би биле катастрофалне за привреду БиХ, јер наша привреда још није способна да се носи у равноправној утакмици са привредом ЕУ. Наши произвођачи још нису за то стасали ни технолошки нити на било који други начин. Други разлог због којег би то било катастрофално је што су европске државе, након што им је Русија увела санкције, дале велике подстицаје својим произвођачима да не би смањивали производњу и да на основу тих субвенција обезбиједе нова тржишта. Они су на тај начин већ успјели да се наметну на нашем тржишту, јер су њихови производи захваљујући субвенцијама много јефтинији.

ГЛАС: Да ли би омогућавање повластица практично докрајчило и ово мало домаће производње која се махом бори за преживљавање?

ВАСИЋ: Дефинитивно. Тврдим да би потпуно омогућавање бесцаринског увоза било равно ратној катастрофи. То би потопило нашу привреду с обзиром на то да се углавном заснива на пољопривреди и прерађивачкој индустрији које би тиме биле највише погођене. Ми прихватамо да нешто од тих олакшица треба да буде договорено, али фазно, не одједном, како би био ублажен негативни ефекат.

ГЛАС: Шта би за нашу привреду било погубније - губитак повластица при извозу у ЕУ или омогућавање повластица при увозу?

ВАСИЋ: Стављање у раван ССП-а и аутономних трговинских повластица које ЕУ даје БиХ није могуће. Наши подаци говоре да би у случају да ми омогућимо бесцарински увоз буџет годишње био оштећен за 200 милиона КМ због ненаплаћених царина и ПДВ-а, док би, уколико ми не будемо могли да извозимо у ЕУ без царина, а ради се углавном о воћу и поврћу, штета била око 4,7 милиона КМ на годишњем нивоу. Дакле, јасно је да у финансијском смислу ми далеко више губимо престанком важења ССП-а него тиме што више неће важити аутономне мјере којима су нам запријетили. Али, индиректни ефекти на привреду су много већи од тих 200 милиона које држава неће убрати. Осим тога, поврће и воће је већ продато, а сљедећа берба је у септембру и имамо времена за преговоре са ЕУ и због тога не треба журити.

ГЛАС: Ко стоји иза притисака које ЕУ врши на БиХ с обзиром на то да су ескалирали тек неколико година послије уласка Хрватске у Унију?

ВАСИЋ: Трговачки лоби је одиграо кључну улогу и ако ово прође, то ће бити побједа трговачког лобија. Познато је да је пољопривредна производња углавном у РС и донекле у ФБиХ, а да се Херцеговина углавном бави трговином. Не желим то да гледам као национално питање, већ као регионално, јер неким регионима одговара да се све увози и да трговци добијају марже, а то што ће у другим регионима пропасти производња њима је мање важно. Зато је мало и симптоматично да у вријеме док је предсједавајући Предсједништва БиХ био Младен Иванић то није баш тако ишло, а смјеном на челу Предсједништва одједном стижу овакве одлуке из ЕУ.

ГЛАС: Предсједништво БиХ је усвојило нову преговарачку позицију са ЕУ. Да ли сте упознати са њом и да ли је то наговјештај да би власти БиХ могле попустити пред захтјевима ЕУ?

ВАСИЋ: Ми страхујемо због промјене тима који је до сада маестрално преговарао у име БиХ. Не мора значити да ће нови тим радити лошије, али нам је чудно зашто су баш промијењени сви чланови тима који до сада нису дозвољавали да царине буду укинуте. Упутићемо захтјев да један од чланова тог тима буде из Спољнотрговинске коморе БиХ.

ГЛАС: На шта БиХ смије да пристане, а шта ни по коју цијену не треба да прихвати у преговорима?

ВАСИЋ: БиХ нипошто не смије пристати на то да у потпуности укине царине. Смије прихватити измјене услова као што су евентуално смањење дажбина које се плаћају при увозу у БиХ или евентуално повећање квота производа који нису обухваћени царином. Дакле, може постепено одобрити одређене повластице како би наши привредници могли да преживе. Без обзира на наше жеље да будемо потпуно заштићени, свјесни смо да не можемо бити пусто острво, али не можемо дозволити ни да се ово што траже одједном деси, јер тај шок привреда БиХ не би преживјела.

ГЛАС: Има ли пословна заједница одговор у случају да буде удовољено захтјевима ЕУ?

ВАСИЋ: Не вјерујем да ћемо морати прибјегавати томе. Многа удружења још не схватају о чему се заиста ради, јер је то скривено причом о традиционалној трговини. Не вјерујем да ће политичари у овој земљи ићи против својих привредника. Вјерујем да ћемо им отворити очи указујући им колико ће страшне посљедице бити ако би прихватили овај ултиматум.

Приједлози

ГЛАС: Да ли сте разговарали са представницима власти БиХ?

ВАСИЋ: Доставили смо им наше мишљење са приједлогом мјера. Нисмо ишли на драстичне приједлоге, већ на то да се поступак води постепено и разумне главе. Сматрамо да је потребно изучити шта је за БиХ повољније. Уколико се иде ултимативно, мислим да је, ипак, боље прихватити то да немамо аутономне мјере, али да ССП остане на снази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана