NIE: Исламска држава има своју ћелију у Сарајеву?

Срна
NIE: Исламска држава има своју ћелију у Сарајеву?

Сарајево - Терористичка организација "Исламска држава" у Сарајеву има своју ћелију која регрутује добровољце и шаље их у Сирију и Ирак, али и финансира активности ове организације, пише индијски лист "Њу индијан експрес".

Позивајући се и на потврде власти БиХ, лист је објавио причу о софистицираној и замршеној мрежи којом новац, прикупљан широм свијета, преко БиХ, Турске и Либана долази на подручја под контролом "Исламске државе".


Према истом извору, само посредством једног лица и његове мреже помагача у Сарајеву, Истанбулу и Бејруту, у џепове вођа терориста слило се нешто више од шест милиона КМ, преноси "Дневни аваз".

"Дневни аваз" наводи да министарства правде и спољних послова БиХ тврде да уопште нису комуницирали са било којим индијским листом, док Агенција за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ за сва евентуална питања о овој информацији упућује на Тужилаштво БиХ.

Индијски лист објавио је да је, истражујући активности припадника "Исламске државе" бизнисмена Џамала Набила, који је промијенио име у Абу Набил, специјална полицијска јединица за борбу против онлајн криминала установила да су курири из Сарајева, Истанбула и Бејрута новац односили у Раку и Анбар.

У истом тексту наведено је да су истражиоци открили тек врх леденог бријега мреже "Исламске државе".

Осим Индије, БиХ, Либана и Турске, у велику истрагу укључени су и Уједињени Арапски Емирати, гдје Абу Набил често борави.

Након што је ухапшен у Мумбаију, откривен је и рачунар који је користио, а у којем су нађене инструкције за израду бомби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана