Милан Миличевић, предсједник Главног одбора и кандидат за предсједника СДС-а: СНСД би нас прогутао у коалицији

Дарко Момић
Милан Миличевић, предсједник Главног одбора и кандидат за предсједника СДС-а: СНСД би нас прогутао у коалицији

Коалиција СДС-а и СНСД-а једноставно није природна, а ако би евентуално била формирана, СНСД би прогутао СДС и то никада не бих дозволио, каже у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Главног одбора СДС-а и кандидат за првог човјека ове странке Милан Миличевић.

Он истиче да се политиком намјерава бавити само у СДС-у и нигдје друго, као и да у његовом политичком дјеловању не постоји размишљање да СДС и СНСД треба да буду заједно.

ГЛАС: Зашто сматрате да треба да дођете на чело СДС-а?

МИЛИЧЕВИЋ: У СДС-у сам од 1993. године и прошао сам унутарстраначки пут од обичног члана, преко предсједника мјесног и општинског, па до предсједника Главног одбора и сматрам да имам довољно и политичког искуства и снаге да СДС вратим на побједнички пут.

ГЛАС: Вукота Говедарица недавно је у једном интервјуу истакао да је Мирко Шаровић личност која би могла да сабере СДС?!

МИЛИЧЕВИЋ: Може да буде неколико кандидата и са становишта демократских принципа то је добро, али тачно је да постоје озбиљна размишљања о томе да се сви окупимо око једног кандидата. Уколико буде разговора о томе, наравно да бих ја као званични кандидат требало да учествујем у тим разговорима.

ГЛАС: Говедарица је рекао и да начелници и градоначелници не би требало да воде локалне одборе странке. То се чини као стрелица упућена према Вама?

МИЛИЧЕВИЋ: Статутарна комисија већ ради на измјенама статута и ја лично немам апсолутно ништа против такве одредбе. Међутим, то није ни близу највећи проблем СДС-а. Основни задатак будућег предсједника је да се врати међу људе који чине мјесне одборе и од СДС-а поново направи странку са најорганизованијом инфраструктуром. То може да ради онај ко има ауторитет и искуство и који зна како странка функционише на терену.

ГЛАС: Зашто сматрате да Говедарица више не треба да буде предсједник СДС-а?

МИЛИЧЕВИЋ: Ја сматрам да странку треба вратити на побједнички пут, али ето, ви сте то другачије назвали.

ГЛАС: Медији наклоњени опозицији дају примјетно више простора Говедарици него вама. Шта то значи?

МИЛИЧЕВИЋ: Тешко је рећи ко је наклоњен коме и ја бих волио да сви извјештавају без имало пристрасности, али свјестан сам да медији функционишу на комерцијалној основи.

ГЛАС: Из супротног унутарстраначког табора се може чути и да сте ви Додиков кандидат. Како то коментаришете?

МИЛИЧЕВИЋ: Цијели мој политички ангажман посвећен је беспоштедној борби против СНСД-а. Зато такве тврдње, без обзира од кога оне долазиле, доживљавам као доказ да сам ја кандидат кога се највише плаше у СНСД-у.

ГЛАС: Да сте ви Милорад Додик, кога бисте више вољели видјети на челу СДС-а, Милана Миличевића или Вукоту Говедарицу?

МИЛИЧЕВИЋ: Не бих никада волио да сам Додик, али нормално је да свако жели лакшег противника. Мислим да сам ја чврст и тежак противник.

ГЛАС: Може ли послије избора доћи до даљег цијепања СДС-а?

МИЛИЧЕВИЋ: То зависи искључиво од новог руководства. Можемо ми да затварамо очи, али чињеница је да се СДС цијепа већ дуже вријеме. То се дешава из различитих разлога, али увијек је резултат личних интереса. Ново руководство то мора зауставити и ја не могу да кажем да ли ће делегати препознати ко од кандидата за предсједника то може, али вјерујем да ја то могу.

Крај реда

ГЛАС: Да ли бисте неке људе који су искључени или који су напустили СДС вратили у странку?

МИЛИЧЕВИЋ: Ако је неко некада био члан или функционер СДС-а, а у међувремену се није огријешио о основна начела и програмске принципе, тај се може вратити у СДС, али мора да стане на крај реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана