Мектић: Ускоро хапшења иако »немам одријешене руке«

Агенције
Мектић: Ускоро хапшења иако »немам одријешене руке«

Сарајево - Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић изјавио је данас да нема расположиве механизме у садашњим прописима за оперативно дјеловање те координацију и контролу над радом полицијских структура у држави.

Кад би их имао, устврдио је, одлучно би се супротставио многим криминалним појавама.

И поред тога што "нема одријешене руке" у координацији полицијских нивоа, он обећава да ће у догледно вријеме бити хапшења, оних "спектакуларних", у борби против корупције и организираног криминала.

Мектић је то казао на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у чијем је дневном реду Информација његовог министарства о стању безбједности у БиХ у 2014. години.

Већина дискутаната, а јављали су се углавном из опозиционих клупа, изрекла је низ критика јер сматрају да подаци наведени у Информацији не дају реалну слику нити пружају прави одговор на питање - у каквој сигурносној атмосфери заиста живе грађани БиХ.

Као примјер су наводили занемарљиво мале количине дроге, на примјер, наведене у Информацији, које су у прошлој години заплијенили гранични полицајци те други полицијски нивои, упркос томе што у свакодневном животу влада мишљење да дроге има много више око нас, али да виновници остају на слободи.

Мектић истиче да су детаљи у Информацији наведени на основу извјештаја из ентитетских и кантоналних министарстава унутрашњих послова, SIPA-е, Управе за индиректно опорезивање, Граничне полиције и Службе за послове са странцима те да је Министарство у овом случају могло само да их у достављеном облику презентује посланицима.

Министар закључује да у БиХ није умањен степен криминалитета већ да се искључиво ради о смањеној активности у откривању неких кривичних дјела.

"Независни одбор Парламента БиХ је најснажније средство у рукама политичких елита", устврдио је.

О Информацији његовог министарства посланици ће формирати закључке по завршетку расправе о свакој тачки дневног реда сједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана