Лукач: Сљедеће године враћање полицијске шапке

Срна
Лукач: Сљедеће године враћање полицијске шапке

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач најавио је да ће наредне године кроз обнову полицијске униформе бити враћена шапка, која јесте први симбол полицајца.

Лукач је у интервјуу Срни навео да ће полиција добити нове, препознатљиве и квалитетне униформе.

"Надам се да ћемо имати довољно средстава да обезбиједимо униформу свјетског нивоа какву носи полиција у Енглеској, САД и другим земљама", рекао је Лукач.

Он је нагласио да је опремање МУП-а континуиран процес који, осим нове униформе, подразумијева и другу врсту опреме неопходне за извршење полицијских задатака.

Лукач је најавио да ће у наредној години бити реализован и важан пројекат изградње центра за обуку у касарни "Залужани", те очекује да 1. јуна прве организационе јединице МУП-а почну са радом у овом центру.

Он је додао да ће Народној скупштини Републике Српске бити упућен захтјев за кредит од око 6,5 милиона КМ који је потребни да бившу касарну претворе у центар за обуку.

"То неће бити само центар за обуку полиције Републике Српске, већ ће ту бити смјештен и већи број наших организационих јединица, а које ће добити довољно простора за ефикасно функционисање", истакао је Лукач.

Он је навео да је урађен пројекат и да након одобрења средстава слиједи расписивање јавне набавке за радове, те на прољеће очекује почетак радова.

Као новину у организационом дијелу МУП-а, ресорни министар је најавио и промјену центара јавне безбједности, али и станица јавне безбједности у полицијске управе.

"Сматрамо да ћемо на тај начин имати бољу покривеност цијеле Републике Српске и да ће ниво рада и одговорности бити подигнут на већи ниво", истакао је Лукач.

Он је додао да би већ на сљедећој сједници Народне скупштине требало да буду разматране измјене Закона о полицији и унутрашњим пословима, чијим би усвајањем МУП Српске добио полицијске управе.

"У нашем окружењу, у Хрватској, Србији, Федерацији БиХ, већ раде на такав начин и морамо да пратимо у корак све новине које се дешавају у полицијском раду", рекао је Лукач.

Резултате рада МУП-а Српске за десет мјесеци ове године, Лукач оцјењује задовољавајућим у свим сегментима, посебно у смањењу кривичних дјела, али и смањењу броја погинулих у саобраћају.

"Нажалост, прошле године смо имали око 150 погинулих на путевима Српске, а до овог периода тај проценат је мањи за око 30 одсто. Томе је допринијела другачија организација рада саобраћајне полиције и могућност кориштења мобилних радара који немају могућност брисања меморије, нити заустављања возила, тако да возачи не могу знати гдје ће наићи на радарску контролу, бити евидентирани и санкционисани ако не поштују саобраћајне прописе", истакао је Лукач.

Лукач је изразио задовољство резултатима истраживања јавног мњења о повјерењу у полицију у БиХ, које је презентовао Центар за сигурносне студије, а према којима повјерење у полицију у БиХ има више од 60 одсто грађана, а највећи проценат вјерује полицији Републике Српске.

"Драго ми је што је МУП Републике Српске на првом мјесту када је ријеч о повјерењу грађана. МУП Српске је највећа полицијска агенција у БиХ. Надам се да ћемо то оправдати у наредном периоду и дати грађанима још више разлога да нам вјерују", рекао је Лукач.

Министар унутрашњих послова рекао је да су завршене припреме за обиљежавање крсне славе МУП-а Српске - Аранђеловдана, те да ће бити организована промоција свршених студената Високе школе унутрашњих послова, додјела захвалница полицајцима који су у протеклој години показали висок ниво професионалности у раду, а одређен број полицајаца биће промовисан у већи чин.

Он је подсјетио да је поводом прославе крсне славе представљено идејно рјешење централног спомен-обиљежја за погинуле припаднике МУП-а које ће бити отворено на Дан МУП-а 4. априла наредне године.

"То заслужују сви погинули припадници МУП-а који су положили животе за Републику Српску", закључио је Лукач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана