Колективни уговор три године, отказ уређен прецизније

Марина Чигоја
Колективни уговор три године, отказ уређен прецизније

Бањалука - Радном верзијом новог закона о раду РС прецизније су дефинисани услови због којих послодавци могу раднику дати отказ, колективни уговори биће ограничени на три године, најнижа плата биће утврђивана сваке године, док је старт за годишњи одмор повећан на 20 радних дана.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите доставило је јуче радну верзију новог закона о раду Савезу синдиката и Унији удружења послодаваца РС са којима би 30. новембра требало да сједну за сто како би размотрили предложена рјешења и њихове сугестије и замјерке, којих неће мањкати.

За разлику од важећег закона који послодавцима оставља четири ситуације у којима раднику због повреде радне дисциплине могу дати отказ, новим рјешењем је то уређено много прецизније и опширније. Ти разлози су наведени у пет тачака, али свака има барем три образложења чиме је послодавцима остављена лепеза разлога да радницима уруче радну књижицу. Радном верзијом предвиђено је, између осталог, да радник може добити отказ ако не поштује радну дисциплину прописану актом послодавца, одбије љекарски преглед како би било утврђено да ли је злоупотријебио право на одсуство због привремене спријечености за рад или да ли је долазио на посао пијан или под дејством других опијата. Отказ је предвиђен и за три неоправдана изостанка с посла у календарској години и друге повреде радне дисциплине.

Најнижу плату утврђиваће Влада на приједлог Економско-социјалног савјета РС у задњем кварталу текуће за наредну годину. Влада је у радној верзији предвидјела три опције за обрачун накнаде за минули рад. Једна предвиђа да она износи 0,3 одсто плате за сваку годину радног стажа, друга да буде 0,4 одсто за сваку пуну годину рада оствареног у радном односу код послодавца, укључујући и претходног послодавца и трећа која предвиђа да то питање буде ријешено општим актом и уговором о раду. Предвиђено је и да колективни уговори, који су један од кључних разлога несугласица социјалних партнера, буду ограничени на три године.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић рекао је јуче на конференцији за новинаре да је суштина новог закона о раду да афирмише привреду, подигне продуктивност и да на тај начин створи акумулацију из које ће моћи да буду црпљена права.

- Морамо стварати амбијент послодавцима и инвеститорима за градњу фабрика, развој реалног сектора и запошљавање, посебно младих. Ми можемо дефинисати права каква хоћете, али ако их немате одакле црпити, то је празан папир. Нови закон о раду потребнији је оним људима који не раде, односно младим људима којих је 25,7 одсто на бироу за запошљавање у РС. У нови закон су унесена најбоља рјешења из радног законодавства земаља у окружењу - казао је Савановић и додао да нико нема право да прави опструкције при доношењу стратешких закона и да зауставља реформске процесе, те да ће закон доносити у сагласности са послодавцима и синдикатом.

Начелник Одјељења за рад и запошљавање при ресорном министарству Рајко Кличковић рекао је да достигнути ниво права радника неће бити смањен.

- Паузе, породиљско одсуство, годишњи одмор, минули рад и сва друга права нису доведена у питање - рекао је он и додао да нико не може довести у питање колективне уговоре, јер су они уставна категорија.

Савез синдиката РС изразио је огорченост наводећи да предложена рјешења иду у корист послодаваца, а не радника.

- Без обзира на наше противљење, Влада је одлучила да сама у тајности изради ново законско рјешење. Савез синдиката примио је радни текст закона и успут позив министра рада и борачко-инвалидске заштите на консултације и разговоре из чега је логично закључити да социјални партнери неће моћи да значајније утичу на понуђени текст закона. Одговорност пред радницима за сва лоша рјешења, која се већ назиру у понуђеном тексту, сносиће министар Савановић и Влада РС - саопштено је из Савеза синдиката.

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић истакао је да ће њихов правни тим анализирати радни текст, након чега ће Скупштина заузети став.

- Задовољни смо чињеницом да ћемо коначно добити нови закон. Очекујемо значајне измјене које ће прилагодити наше радно законодавство условима пословања у тржишној економији и на тај начин обезбиједити бољу конкурентност наших предузећа. Нема разлога за било какву бојазан радника. Вјерујемо да ћемо кроз социјални дијалог направити закон по мјери радника и послодаваца. Послодавцима није у интересу да имају незадовољне раднике - казао је Аћић.

Доношење новог закона о раду један је од кључних захвата предвиђених реформском агендом на путу ка ЕУ коју су потписали сви нивои власти у БиХ, али и један од услова за нови аранжман са Међународним монетарним фондом.

Ђокић

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић је рекао да је нови закон о раду квалитетно и коректно разријешио отворена питања.

- Имаћемо добар и напредан закон о раду који не би требало да буде предмет спорења. Напротив, сматрам да га треба прихватити и омогућити да он буде спровођен, а уколико се у пракси покажу неки недостаци, то је могуће мијењати - рекао је Ђокић.

РАДНА ВЕРЗИЈА

- Трајање колективних уговора три године

- Прецизније дефинисано давање отказа (20 разлога)

- Најнижа плата биће утврђивана сваке године

- Три верзије за обрачун накнаде за минули рад

- Старт за годишњи одмор износи 20 радних дана плус дан на сваке четири године стажа

- Накнада за породиљско у висини просјека плате оствареног у задњих 12 мјесеци

ВАЖЕЋИ ЗАКОН

- Трајање колективних уговора неограничено

- Уско дефинисано давање отказа (четири разлога)

- Најнижа плата 370 КМ - колективни уговор

- Минули рад 0,5% плате за сваку годину стажа - колективни уговор

- Старт за годишњи одмор 18 радних дана плус дан на сваке три године стажа

- Накнада за породиљско у висини просјека оствареног у задња три мјесеца

Мјере предвиђене радном верзијом закона за повреду радних обавеза и радне дисциплине које могу бити изречене раднику

- Писмено упозорење

- Новчана казна

- Престанак радног односа (не може бити изречен за лакше повреде радне обавезе)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана