Kakva je povezanost terorista u napadu u Njujorku sa BiH

RTRS
Kakva je povezanost terorista u napadu u Njujorku sa BiH

U ponedjeljak se navršiloa 16 godina od terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine, u kojima je poginulo 2.977 ljudi. Ovaj događaj označio je početak globalne kampanje protiv terorizma, u početku protiv Al Kaide, a danas njenog ogranka Islamske države.

Čak šestorica napadača na Svjetski trgovinski centar u Njujorku bili su pripadnici odreda El Mudžahid, ili su nakon rata bili obučavani u kampovima na teritoriji BiH.

Halid Al Midhar, pilot koji se avionom zabio u STC u Njujorku i Muhamed Ata, koji poginuo tokom terorističkog napada, bili su pripadnici Odreda El Mudžahid i imali su pasoš BiH, navedeno je u Izvještaju zajedničke Komisije američkog Senata i Kongresa neposredno nakon terorističkih napada 11. septembra, tvrdi Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma.

On je naglasio da je ovaj izvještaj završen praktično tek u martu 2004, i da je utvrđeno da je i drugi pilot, Navak Elhamzi, takođe učestvovao u ratu u BiH kao pripadnik Odreda El Mudžahedin.

I Zijad Jarah, jedan od 19 napadača na SAD, takođe je bio pripadnik Odreda El Mudžahedin - tvrdi Galijašević. Nakon što je 2002. u Pakistanu uhapšen Halid Šeik Muhamed, „mozak" terorističkih napada i Remzi Bin Elsibiha, zaokružen je spisak terorista koji su imali direktne ili posredne veze sa BiH.



"Dakle šest lica, odnosno trećina svih napadača na SAD 11. septembra, bilo je direktno povezano sa BiH jer su bili pripadnici Odreda El Mudžahedin ili su imali bh pasoše koji su tek u trećoj reviziji oduzeti", tvrdi Galijašević.

Iz dokumenta koji posjedujemo vidljivo je da je Savjet ministara BiH svega devet dana nakon terorostičkih napada u SAD bio upoznat sa imenima 19 napadača,.Čak je i Interpol sugerisao bh vlastima da je jedan od terorista Muhamed Ata boravio u selu Bakotić kod Maglaja za koje se vjeruje da bio kamp za terorističku obuku.

"Interpol iz Visbadena nam je uputio zahtjev za provjeru izvjesnog "ATTA" koji je, prema njihovim infrmacijama, boravio u malom selu Bakotić osam kilometara udaljenom od Maglaja 1999. godine. Uz zahtjev je priložena fotografija Muhameda Ate kojeg treba da identifikuje izvjesni Mehmed Hasanić iz tog sela", stoji u izvještaju Sektora za odnose sa Interpolom Savjeta ministara BiH.

U američkoj ambasadi u BiH zastava je na pola koplja dok je osoblje minutom ćutnje odalo počast žrtvama terorističkog napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana