Јевгениј Борисович Љуљин, први замјеник губернатора Нижњег Новгорода: Српска је наш мост према ЕУ

Дарко Момић
Јевгениј Борисович Љуљин, први замјеник губернатора Нижњег Новгорода: Српска је наш мост према ЕУ

Наши народи имају вјековне коријене и то што данас сарађујемо резултат је те вјековне сарадње. Деведесете године су биле тешке године у којима су се десили неки трагични догађаји и за наш и за ваш народ који су утицали на то да се удаљимо једни од других, али када се ситуација стабилизовала, наставили смо сарадњу, каже у интервјуу за “Глас Српске” Јевгениј Борисович Љуљин, први замјеник губернатора Нижњеновгородске области, која представља индустријски најразвијенији регион Руске Федерације.

- Ми у Русији имамо пословицу да “постоји вријеме када се скупља камење и постоји вријеме када се баца камење”. Ми сада скупљамо камење, а то значи да поново градимо. Када се устабилила ситуација, појавила се потреба да се наше везе и контакти обнове и да поново крене сарадња у духовном, културном, економском и политичком погледу и да се сарадња подигне на ниво који је у складу са нашим вјековним везама.

ГЛАС: Како је почела обнова те сарадње?

ЉУЉИН: Прије годину дана делегација из РС коју је предводио министар Петар Ђокић била је на економском форуму у Нижњем Новгороду и тада смо се договорили да обновимо сарадњу. Спремали смо потребна документа и одређене програме и пројекте. Прије четири мјесеца први пут смо дошли у Бањалуку и потписали споразум о сарадњи између Републике Српске и Нижњеновгородске области.

ГЛАС: Који пројекти ће бити реализовани?

ЉУЉИН: Нисам оптимиста да ће сви бити реализовани, али неки сигурно хоће. Већ смо практично договорили продају наше медицинске опреме, а разматрамо могућности покретања производње у РС надајући се да ћемо тако моћи да изађемо на тржиште ЕУ. Постоји интерес и да се направе заједничке компаније за производњу и извоз намјештаја, затим озбиљне перспективе у хемијској и металској индустрији, као и у пољопривредном сектору. Постоје пољопривредне културе као што су јабуке које код вас одлично успијевају, а код нас баш и не.

ГЛАС: Може ли Република Српска бити мост између Русије и Европске уније?

ЉУЉИН: Наравно, и то прави мост према ЕУ. Али рећи ћу вам нешто интересантно. Без обзира на санкције, ми активно сарађујемо, па је прошле и ове године два пута повећана робно-новчана размјена између ЕУ и Нижњеновгородске области. Значи да политичари говоре једно, а привредници потпуно друго.

ГЛАС: Како оцјењујете политичке односе између Русије и Републике Српске?

ЉУЉИН: Ваш предсједник Милорад Додик се већ три-четири пута сусретао са нашим предсједником Владимиром Владимировичем Путином. Тако често се Путин не састаје ни са предсједницима много већих земаља, што говори да Русија има озбиљне намјере да се политички подржи курс Републике Српске.+++

Ђокић носи највеће заслуге

ГЛАС: Делегација Републике Српске је недавно била код Вас у посјети. Шта је тада договорено?

ЉУЉИН: Тако је, прије 15 дана код нас је била нова делегација коју је опет предводио министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и који носи највеће заслуге за наставак и развој наше сарадње. Тада смо му дали пакет конкретних приједлога наших привредника о могућностима сарадње. Сада смо ми дошли у Бањалуку да размотримо конкретне пројекте и о томе је било ријечи у Влади Републике Српске и у разговору са предсједником Српске Милорадом Додиком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана