Jevgenij Borisovič Ljuljin, prvi zamjenik gubernatora Nižnjeg Novgoroda: Srpska je naš most prema EU

Darko Momić
Jevgenij Borisovič Ljuljin, prvi zamjenik gubernatora Nižnjeg Novgoroda: Srpska je naš most prema EU

Naši narodi imaju vjekovne korijene i to što danas sarađujemo rezultat je te vjekovne saradnje. Devedesete godine su bile teške godine u kojima su se desili neki tragični događaji i za naš i za vaš narod koji su uticali na to da se udaljimo jedni od drugih, ali kada se situacija stabilizovala, nastavili smo saradnju, kaže u intervjuu za “Glas Srpske” Jevgenij Borisovič Ljuljin, prvi zamjenik gubernatora Nižnjenovgorodske oblasti, koja predstavlja industrijski najrazvijeniji region Ruske Federacije.

- Mi u Rusiji imamo poslovicu da “postoji vrijeme kada se skuplja kamenje i postoji vrijeme kada se baca kamenje”. Mi sada skupljamo kamenje, a to znači da ponovo gradimo. Kada se ustabilila situacija, pojavila se potreba da se naše veze i kontakti obnove i da ponovo krene saradnja u duhovnom, kulturnom, ekonomskom i političkom pogledu i da se saradnja podigne na nivo koji je u skladu sa našim vjekovnim vezama.

GLAS: Kako je počela obnova te saradnje?

LjULjIN: Prije godinu dana delegacija iz RS koju je predvodio ministar Petar Đokić bila je na ekonomskom forumu u Nižnjem Novgorodu i tada smo se dogovorili da obnovimo saradnju. Spremali smo potrebna dokumenta i određene programe i projekte. Prije četiri mjeseca prvi put smo došli u Banjaluku i potpisali sporazum o saradnji između Republike Srpske i Nižnjenovgorodske oblasti.

GLAS: Koji projekti će biti realizovani?

LjULjIN: Nisam optimista da će svi biti realizovani, ali neki sigurno hoće. Već smo praktično dogovorili prodaju naše medicinske opreme, a razmatramo mogućnosti pokretanja proizvodnje u RS nadajući se da ćemo tako moći da izađemo na tržište EU. Postoji interes i da se naprave zajedničke kompanije za proizvodnju i izvoz namještaja, zatim ozbiljne perspektive u hemijskoj i metalskoj industriji, kao i u poljoprivrednom sektoru. Postoje poljoprivredne kulture kao što su jabuke koje kod vas odlično uspijevaju, a kod nas baš i ne.

GLAS: Može li Republika Srpska biti most između Rusije i Evropske unije?

LjULjIN: Naravno, i to pravi most prema EU. Ali reći ću vam nešto interesantno. Bez obzira na sankcije, mi aktivno sarađujemo, pa je prošle i ove godine dva puta povećana robno-novčana razmjena između EU i Nižnjenovgorodske oblasti. Znači da političari govore jedno, a privrednici potpuno drugo.

GLAS: Kako ocjenjujete političke odnose između Rusije i Republike Srpske?

LjULjIN: Vaš predsjednik Milorad Dodik se već tri-četiri puta susretao sa našim predsjednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom. Tako često se Putin ne sastaje ni sa predsjednicima mnogo većih zemalja, što govori da Rusija ima ozbiljne namjere da se politički podrži kurs Republike Srpske.+++

Đokić nosi najveće zasluge

GLAS: Delegacija Republike Srpske je nedavno bila kod Vas u posjeti. Šta je tada dogovoreno?

LjULjIN: Tako je, prije 15 dana kod nas je bila nova delegacija koju je opet predvodio ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i koji nosi najveće zasluge za nastavak i razvoj naše saradnje. Tada smo mu dali paket konkretnih prijedloga naših privrednika o mogućnostima saradnje. Sada smo mi došli u Banjaluku da razmotrimo konkretne projekte i o tome je bilo riječi u Vladi Republike Srpske i u razgovoru sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana