Javne nabavke pune propusta

Vedrana Kulaga
Javne nabavke pune propusta

Banjaluka - Sumnju u zakonitost javnih nabavki podgrijava prošlogodišnjih 2.864 prigovora pristiglih u Kancelariju za razmatranje žalbi BiH, što je za 673 više u odnosu na prethodnu godinu, a posebno što je u velikom broju riješenih usvojena argumentacija onih koji su se žalili.

Time će se uskoro pozabaviti i poslanici u Parlamentu BiH, kojem je dostavljen izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi u 2016. godini.

Predsjedavajuća Kancelarije za razmatranje žalbi Jelena Gotovac kaže da su lani riješene 2.524 žalbe, a da je neriješeno ostalo 160.

- U 920 riješenih predmeta usvojen je zahtjev stranke, što iznosi 36 odsto riješenih predmeta, odnosno 60 odsto od 1.527 meritorno riješenih predmeta - navela je Gotovac.

Protiv odluka Kancelarije za razmatranje žalbi iz 2016. godine u 394 slučaja je tužbom pokrenut spor pred Sudom BiH, što znači da je sudski epilog dobilo 15,6 odsto slučajeva u kojima su uložene žalbe.

- To znači da stranke u više od 84 odsto predmeta nisu pokretale spor protiv odluka Kancelarije za razmatranje žalbi - istakla je Gotovac i naglasila da je vrijeme trajanja upravnog spora u većini okončanih postupaka bilo od jedne do tri godine.

Proces javnih nabavki i žalbe godinama su pod lupom Udruženja građana "Tender", u kojem ističu da je BiH na vrhu liste kada je riječ o netransparentnosti javnih nabavki. Tehnički sekretar tog udruženja Igor Vukajlović ističe da razlog za više od 2.600 žalbi leži u novom Zakonu o javnim nabavkama, koji je u primjeni od kraja 2014. godine.

- Napravljen je sistem da se žalbe šalju ugovornom organu, a one koje taj organ odbija automatski budu proslijeđene Kancelariji za razmatranje žalbi. Da li će žalba biti razmatrana zavisi od toga da li je ponuđač spreman da plati naknadu za pokretanje žalbenog postupka, koje se kreću i do 10.000 KM. Nedavno izneseni podaci govore da je meritorno riješeno tek 1.500 žalbi, usvojeno je nekih 600, a ostale su odbačene kao neuredne. To pokazuje da je zakon prekršen u dosta slučajeva - rekao je Vukajlović.

Prošle godine potpisano je 152.768 ugovora, što je za oko 50.000 više nego godinu ranije. Preliminarni podaci Agencije za javne nabavke BiH pokazuju da su pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja, koji važi za najnetransparentniji način trošenja javnog novca, zaključena 1.553 ugovora. Iako je tek svaki stoti ugovor zaključen u četiri oka, njihov udio u potrošnji novca je mnogo veći. Vrijednost tih ugovora je 258,52 miliona maraka bez PDV-a i čine 10,02 odsto od vrijednosti svih dodijeljenih ugovora.

Uslovi za rad

Kancelarija za razmatranje žalbi se u godišnjem izvještaju požalila na poteškoće u radu, a kao najveći problem istaknut je nedovoljan iznos novca koji dobija iz budžeta.

U vrhu liste problema su naveli nedovoljan broj zaposlenih, ističući da imaju 32 radnika, iako je 55 sistematizovanih radnih mjesta. Istakli su i da rade u neadekvatnom prostoru, posebno ako se ima u vidu oko 200.000 obimnih predmeta primljenih od 2006. godine čiji je rok čuvanja deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana