Јавне набавке пуне пропуста

Ведрана Кулага
Јавне набавке пуне пропуста

Бањалука - Сумњу у законитост јавних набавки подгријава прошлогодишњих 2.864 приговора пристиглих у Канцеларију за разматрање жалби БиХ, што је за 673 више у односу на претходну годину, а посебно што је у великом броју ријешених усвојена аргументација оних који су се жалили.

Тиме ће се ускоро позабавити и посланици у Парламенту БиХ, којем је достављен извјештај о раду Канцеларије за разматрање жалби у 2016. години.

Предсједавајућа Канцеларије за разматрање жалби Јелена Готовац каже да су лани ријешене 2.524 жалбе, а да је неријешено остало 160.

- У 920 ријешених предмета усвојен је захтјев странке, што износи 36 одсто ријешених предмета, односно 60 одсто од 1.527 мериторно ријешених предмета - навела је Готовац.

Против одлука Канцеларије за разматрање жалби из 2016. године у 394 случаја је тужбом покренут спор пред Судом БиХ, што значи да је судски епилог добило 15,6 одсто случајева у којима су уложене жалбе.

- То значи да странке у више од 84 одсто предмета нису покретале спор против одлука Канцеларије за разматрање жалби - истакла је Готовац и нагласила да је вријеме трајања управног спора у већини окончаних поступака било од једне до три године.

Процес јавних набавки и жалбе годинама су под лупом Удружења грађана "Тендер", у којем истичу да је БиХ на врху листе када је ријеч о нетранспарентности јавних набавки. Технички секретар тог удружења Игор Вукајловић истиче да разлог за више од 2.600 жалби лежи у новом Закону о јавним набавкама, који је у примјени од краја 2014. године.

- Направљен је систем да се жалбе шаљу уговорном органу, а оне које тај орган одбија аутоматски буду прослијеђене Канцеларији за разматрање жалби. Да ли ће жалба бити разматрана зависи од тога да ли је понуђач спреман да плати накнаду за покретање жалбеног поступка, које се крећу и до 10.000 КМ. Недавно изнесени подаци говоре да је мериторно ријешено тек 1.500 жалби, усвојено је неких 600, а остале су одбачене као неуредне. То показује да је закон прекршен у доста случајева - рекао је Вукајловић.

Прошле године потписано је 152.768 уговора, што је за око 50.000 више него годину раније. Прелиминарни подаци Агенције за јавне набавке БиХ показују да су преговарачким поступком без објаве обавјештења, који важи за најнетранспарентнији начин трошења јавног новца, закључена 1.553 уговора. Иако је тек сваки стоти уговор закључен у четири ока, њихов удио у потрошњи новца је много већи. Вриједност тих уговора је 258,52 милиона марака без ПДВ-а и чине 10,02 одсто од вриједности свих додијељених уговора.

Услови за рад

Канцеларија за разматрање жалби се у годишњем извјештају пожалила на потешкоће у раду, а као највећи проблем истакнут је недовољан износ новца који добија из буџета.

У врху листе проблема су навели недовољан број запослених, истичући да имају 32 радника, иако је 55 систематизованих радних мјеста. Истакли су и да раде у неадекватном простору, посебно ако се има у виду око 200.000 обимних предмета примљених од 2006. године чији је рок чувања десет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана