Izjava zapela u Predsjedništvu

Željka Domazet
Izjava zapela u Predsjedništvu

Sarajevo - Članovi Predsjedništva BiH izjavili su u petak da nisu usaglasili novu zajedničku izjavu kojom se BiH obavezuje da sprovede reforme na putu ka Evropskoj uniji i upozorili da je moguće da se do izjave i ne dođe.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da ne zna kada se može očekivati nova usaglašena i potpisana zajednička izjava, dodavši da to ne zavisi samo od njega.

- To zavisi od svih učesnika. Nisam veliki optimista da će do te izjave uopšte doći. Glupo se baviti ovim ako će neko izaći kao što posljednjih dana izlaze svi pomalo sa nekim vlastitim i isključivim stavovima, jer očito većini onda i nije ni cilj da se dođe do izjave. Ako to nije cilj, onda zašto bi bilo ko koga ubjeđivao - rekao je Ivanić.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da se u petak čuo sa Ivanićem i bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem i da je dogovoreno da se ne donosi izjava koja izlazi iz okvira onoga što je EU tražila i odudara od onog prvobitnog modela koji je postavljen.

- Imam osjećaj da smo prenatrpali tekst izjave u traženju nekih rješenja da udovoljimo svima - rekao je Čović.

On smatra da će u narednom periodu ponovo morati svi sjesti i vidjeti kojim putem ići.

- Hoćemo li je mi ponovo napraviti i kojom dinamikom, ostaje da se vidi - istakao je Čović.

Izjava je trebalo da bude usaglašena u toku ove sedmice i potom data liderima stranaka na potpisivanje. Prvobitni prijedlog izjave bio je sporan za predstavnike RS, koji su tražili da se u novi prijedlog teksta unesu izmjene kojima će se jasno odrediti šta je nadležnost entiteta, a šta nadležnost BiH. Izmjene kojima će se utvrditi šta ko treba da radi nisu bile sporne ministrima inostranih poslova Velike Britanije i Njemačke koji su nedavno o izjavi razgovarali sa liderima stranaka u BiH.

- Predsjedništvo BiH je stvari u vezi sa zajedničkom izjavom zakomplikovalo od početka. Ono nije ni trebalo da se prihvati tog posla. No, kada se već prihvatilo i kada smo na posljednjem sastanku razgovarali o toj bazičnoj izjavi, onda je rečeno da se treba popuniti nekim elementima kako bi se utvrdila veza integriteta i suvereniteta BiH sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. To je neophodno navesti u toj izjavi - rekao je "Glasu Srpske" predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodao je da je neophodno precizirati svaku konkretnu mjeru koja je navedena u izjavi kako bi se znalo ko je nadležan za sprovođenje da sutra ne bi došlo do mnogih drugih nejasnoća.

- Nemoguće je u toj izjavi navesti, recimo, da slučaj "Sejdić i Finci" treba da se rješava od početka kao da se ništa nije dogovorilo posljednjih godina - kaže Dodik i ističe da se treba pozvati makar na ono što nikome nije sporno.

Podsjetio je da je 2013. godine u Briselu dogovoreno na koji način će se rješavati to pitanje.

- Ja sam njima dostavio svoj prijedlog izmjena izjave i mislim da on odražava ono o čemu smo razgovarali i sa dvojicom ministara inostranih poslova u Sarajevu. Spreman sam da u tome učestvujem i dao sam saglasnost da se to potpiše, ali izjava mora pretrpjeti ove izmjene za koje smatramo da su suštinske, iako Ivanić za njih tvrdi da su karikaturalne. Karikaturalne su za njega jer ako prizna da su važne, onda bi priznao da je na početku pogriješio, a to njegova sujeta ne može da dozvoli - rekao je Dodik.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović rekao je da su navodi da se brzo ne može doći do zajedničke izjave zabrinjavajući.

- To nije dobro. Svi mi trebali smo ozbiljno shvatiti poziv EU da se dođe do zajedničke izjave i do početka procesa kojim bi stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i BiH došla do kandidatskog statusa - rekao je Džaferović.

Autori

Milorad Dodik više puta je ponovio da izjava nije pisana u Predsjedništvu BiH, već u kancelarijama EU i da je u njoj sve što i u izvještaju Evropske komisije iz oktobra prošle godine. Mladen Ivanić je kazao da je pisao izjavu zajedno sa ostala dva člana Predsjedništva BiH.

- Ako je Dodik nešto dobio, onda neka javnosti pokaže šta je to - rekao je Ivanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana