Изјава запела у Предсједништву

Жељка Домазет
Изјава запела у Предсједништву

Сарајево - Чланови Предсједништва БиХ изјавили су у петак да нису усагласили нову заједничку изјаву којом се БиХ обавезује да спроведе реформе на путу ка Европској унији и упозорили да је могуће да се до изјаве и не дође.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да не зна када се може очекивати нова усаглашена и потписана заједничка изјава, додавши да то не зависи само од њега.

- То зависи од свих учесника. Нисам велики оптимиста да ће до те изјаве уопште доћи. Глупо се бавити овим ако ће неко изаћи као што посљедњих дана излазе сви помало са неким властитим и искључивим ставовима, јер очито већини онда и није ни циљ да се дође до изјаве. Ако то није циљ, онда зашто би било ко кога убјеђивао - рекао је Иванић.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић казао је да се у петак чуо са Иванићем и бошњачким чланом Предсједништва Бакиром Изетбеговићем и да је договорено да се не доноси изјава која излази из оквира онога што је ЕУ тражила и одудара од оног првобитног модела који је постављен.

- Имам осјећај да смо пренатрпали текст изјаве у тражењу неких рјешења да удовољимо свима - рекао је Човић.

Он сматра да ће у наредном периоду поново морати сви сјести и видјети којим путем ићи.

- Хоћемо ли је ми поново направити и којом динамиком, остаје да се види - истакао је Човић.

Изјава је требало да буде усаглашена у току ове седмице и потом дата лидерима странака на потписивање. Првобитни приједлог изјаве био је споран за представнике РС, који су тражили да се у нови приједлог текста унесу измјене којима ће се јасно одредити шта је надлежност ентитета, а шта надлежност БиХ. Измјене којима ће се утврдити шта ко треба да ради нису биле спорне министрима иностраних послова Велике Британије и Њемачке који су недавно о изјави разговарали са лидерима странака у БиХ.

- Предсједништво БиХ је ствари у вези са заједничком изјавом закомпликовало од почетка. Оно није ни требало да се прихвати тог посла. Но, када се већ прихватило и када смо на посљедњем састанку разговарали о тој базичној изјави, онда је речено да се треба попунити неким елементима како би се утврдила веза интегритета и суверенитета БиХ са Уставом и Дејтонским мировним споразумом. То је неопходно навести у тој изјави - рекао је "Гласу Српске" предсједник РС и лидер СНСД-а Милорад Додик.

Додао је да је неопходно прецизирати сваку конкретну мјеру која је наведена у изјави како би се знало ко је надлежан за спровођење да сутра не би дошло до многих других нејасноћа.

- Немогуће је у тој изјави навести, рецимо, да случај "Сејдић и Финци" треба да се рјешава од почетка као да се ништа није договорило посљедњих година - каже Додик и истиче да се треба позвати макар на оно што никоме није спорно.

Подсјетио је да је 2013. године у Бриселу договорено на који начин ће се рјешавати то питање.

- Ја сам њима доставио свој приједлог измјена изјаве и мислим да он одражава оно о чему смо разговарали и са двојицом министара иностраних послова у Сарајеву. Спреман сам да у томе учествујем и дао сам сагласност да се то потпише, али изјава мора претрпјети ове измјене за које сматрамо да су суштинске, иако Иванић за њих тврди да су карикатуралне. Карикатуралне су за њега јер ако призна да су важне, онда би признао да је на почетку погријешио, а то његова сујета не може да дозволи - рекао је Додик.

Потпредсједник СДА Шефик Џаферовић рекао је да су наводи да се брзо не може доћи до заједничке изјаве забрињавајући.

- То није добро. Сви ми требали смо озбиљно схватити позив ЕУ да се дође до заједничке изјаве и до почетка процеса којим би ступио на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању и БиХ дошла до кандидатског статуса - рекао је Џаферовић.

Аутори

Милорад Додик више пута је поновио да изјава није писана у Предсједништву БиХ, већ у канцеларијама ЕУ и да је у њој све што и у извјештају Европске комисије из октобра прошле године. Младен Иванић је казао да је писао изјаву заједно са остала два члана Предсједништва БиХ.

- Ако је Додик нешто добио, онда нека јавности покаже шта је то - рекао је Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана