Иванић попуњава ДКП мрежу својим кадровима

Жељка Домазет
Иванић попуњава ДКП мрежу својим кадровима

САРАЈЕВО - Одлазећи српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић планира да на посљедњој сједници Предсједништва у овом мандату, која је планирана за 22. октобар, изврши читаву серију именовања у дипломатско-конзуларној мрежи, сазнаје "Глас Српске" из ове институције.

Својеврсне несугласице унутар Савеза за побједу у вези са именовањима појединих амбасадора и даље су актуелне, али Иванић је, како сазнајемо, одлучио да ту причу експресно заврши.

- Док се Савез за побједу сада бори са постизборним мукама, почасни предсједник ПДП-а користи гужву и припрема своје кадрове за именовања - рекао је саговорник "Гласа Српске" из Предсједништва.

Открива да би на позицију амбасадора у Вашингтону требало да иде Бранко Нешковић. У Скопљу ће завршити шефица Иванићевог кабинета Наташа Зиројевић, а пут Мадрида креће њена блиска рођака Гордана Милошевић, иначе запослена као дипломата у Министарству спољних послова. За шефа Мисије БиХ у Бриселу би требало да буде именован Жељко Јањетовић, досадашњи амбасадор у Берлину којем истиче мандат.

Након спровођења процедуре, за новог генералног секретара Предсједништва БиХ именован је донедавни Иванићев савјетник Зоран Ђерић.

- Ђерић је у понедјељак преузео функцију генералног секретара Предсједништва. Извршена је примопредаја и потписани су записници. То је уобичајена процедура. Мало смо поразговарали о послу и он је преузео ту функцију - рекао је за наш лист доскорашњи генерални секретар Борис Буха. 

То би Иванићу требало да олакша планирана именовања.

- Међутим, у свему овоме поставља се питање како ће ти амбасадори добити агреман земље у коју треба да иду кад ће им акредитивна писма морати потписати новоизабрани члан Предсједништва из Републике Српске  Милорад Додик. Неко мора да потпише и програм припрема за те амбасадоре као и путни налог за одлазак у земље пријема, што би било негдје почетком наредне године - каже наш извор.

Подсјетимо, уочи почетка изборне кампање именовани су амбасадори у Софији, Букурешту и Прагу и они чекају агремане. Ријеч је о Лепи Бабић, као кадру ПДП-а, те Александру Драгичевићу и Зорану Миличевићу као кадровима СДС-а.

Предсједавајућа Комисије за спољне послове одлазећег сазива Представничког дома Душанка Мајкић рекла је за "Глас Српске" да је евидентно да Иванић "бројећи посљедње дане на функцији покушава да збрине велики број ПДП-ових кадрова у ДКП мрежу БиХ".

- То је узалудан посао јер, као што је познато, Милорад Додик је најавио преиспитивање свих досадашњих именовања амбасадора. То значи да ће се добро анализирати ко је представљао Србе у ДКП мрежи широм свијета у претходном мандату. Будуће дипломате из реда српског народа мораће много више да раде за Српску - рекла је Мајкићева.

Покушали смо јуче да добијемо коментар Младена Иванића, али безуспјешно.

Сарадња Црнатка и Додика

Уколико буде проблема у вези са формирањем новог Савјета министара, а све слути да ће се то догодити, спољну политику креираће ново Предсједништво, што практично значи да ће Милорад Додик и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак бити принуђени да сарађују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана