Ispit humanosti položen desetkom

Cvija Mrkonjić
Ispit humanosti položen desetkom

Banjaluka - Porodici Marković iz Teslića zaiskrile su suze radosnice nakon što su saznali da je na donatorskoj večeri i humanitarnom koncertu prikupljen novac za izgradnju "roditeljske kuće" u kojoj će boraviti djeca oboljela od malignih bolesti.

Snježana Marković, majka trogodišnje Sanele koja boluje od akutne limfoblastne leukemije, teško je pronalazila riječi kojima bi zahvalila humanim ljudima koji su pomogli da počne gradnja "roditeljske kuće" u blizini Univerzitetske bolnice Klinički centar u Banjaluci.

- Akcija je bila odlična. Presrećna sam. Izgradnja objekta u kojem ćemo sa djecom imati smještaj uveliko će nam olakšati borbu sa ovom bolešću. Hvala donatorima u ime svih roditelja koji proživljavaju našu sudbinu - kazala je Markovićeva.

Donatorsko veče i humanitarni koncert održani su u srijedu naveče u Banjaluci. Na račun Udruženja roditelja djece oboljelih od malignih bolesti "Iskra" do juče je uplaćeno 700.000 maraka. Akciji "S ljubavlju hrabrim srcima", održanoj po peti put pod pokroviteljstvom predsjednika RS, odazvao se veliki broj donatora iz BiH i inostranstva kako bi pomogli u izgradnji "roditeljske kuće". Veliku pomoć dali su i građani koji su humanitarni broj 1458, koji će biti aktivan do 15. januara, juče do podne pozvali 129.481 put i donirali isti iznos u markama. Najveći pojedinačni donatori su Kabinet predsjednika RS, koji je uplatio 350.000 i Vlada RS sa 50.000 KM.

Predsjednik Udruženja "Iskra" Momčilo Stanušić zahvalio je organizatorima, donatorima i ljudima koji su pozivali humanitarni broj.

- Akcija je uspjela i to je najvažnije zbog mališana za čije zdravlje je i bila namijenjena - kazao je Stanušić.

Dodik je rekao da je donatorsko veče bilo dokaz ljubavi i sposobnosti da budemo humani i pomognemo drugima.

- Činjenica da smo zajedno sa porodicama koje su u teškom stanju važnija je od svega. Ovdje su svi ujedinjeni, različitih zanimanja i sa različitih strana svijeta da budemo dio velike i plemenite akcije. Moja novogodišnja želja je da nijedno dijete ne bude bolesno - rekao je Dodik.

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović istakla je da su građani tokom ove godine, koja je bila veoma teška, pokazali veliku solidarnost.

- Najteža i najveća je briga i patnja roditelja bolesne djece. Svi zajedno moramo da im olakšamo situaciju koliko god je to moguće - naglasila je Cvijanovićeva.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić kaže da je Novi urbanistički zavod već počeo izradu projekta za "roditeljsku kuću" i na taj način donirao više od 13.000 KM. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić istakao je da su troškovi roditelja djece oboljele od malignih bolesti veliki uprkos tome što Fond zdravstvenog osiguranja u potpunosti finansira njihovo liječenje. Prema riječima ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, iskustva u toj zemlji u kojoj postoje "roditeljske kuće" su veoma pozitivna.

Na humanitarne pozive javljali su se zvaničnici, biznismeni, novinari, glumci, sportisti koji su odgovarali na pitanja građana koji su se pridružili akciji.

Glumica Jelisaveta Seka Sablić rekla je da joj je čast što je pozvana da učestvuje u akciji za pomoć djeci i da može doprinijeti tome da se nekome pomogne. Sa njom se složila i njena koleginica Ljiljana Blagojević navodeći da o humanosti treba razmišljati svaki dan.

- Osnov civilizovanog bića je humanost, koja podrazumeva sve ono što je lepota života, a to su ljubav, humanost, dobrota i sve ostalo - naglasila je Blagojevićeva.

Poznati glumac Enis Bešlagić, koji je član nekoliko humanitarnih organizacija, rekao je da koristi svaku priliku da pomogne djeci. Njegov kolega Milorad Mandić - Manda rekao je da mu je zadovoljstvo što je bio dio lijepe priče i da je donatorsko veče mnogo više od jedne akcije.

- Iz minuta u minut mog boravka ovde i učešća u akciji zaboravio sam na sve ono što svakog pojedinca u Srbiji i RS tišti. Sada kada se sve završilo, gledam koliko se ljudi odazvalo, to je neverovatan broj - rekao je Manda.

Nikola Škorić, koji je publiku osvojio serijom "Državni posao", istakao je da se uvijek rado odaziva humanitarnim akcijama.

- Akcija je super, ovakvim stvarima je teško reći ne - rekao je Škorić.

Proslavljeni srpski vaterpolista i današnji ministar sporta i omladine Srbije Vanja Udovičić kazao je da je poslata poruka da se vodi računa o djeci.

- Želim da zahvalim svim ljudima koji su se odazvali ovoj akciji, svima koji znaju šta je humanost i solidarnost - rekao je Udovičić.

Za pultom sa telefonima, koji su se usijali od poziva, pridružili su im se i muzičari Romana, Dado Glišić, Jelena Tomašević, Željko Samardžić, Vlado Georgiev i grupa "Miligram", koji su nastupali na humanitarnom koncertu. Tomaševićeva je kazala da je poziva bilo toliko da nisu mogli stići da odgovore na svaki, ali da su uživali jer su znali da je svaki od njih pomoć za djecu.

Đokovićev reket

Akciji se odazvao i Srđan Đoković, otac najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića. On je donirao jedan od Noletovih reketa sa kojim je pobjeđivao na prethodnim turnirima. Reket će biti prodat na aukciji, a novac će biti uplaćen za izgradnju "roditeljske kuće".

- Uvek smo tu kada treba pomoći, jer znamo kako je biti neko ko nema sredstava za normalan život, a naročito je teško deci koja imaju nesrećno detinjstvo - rekao je Đoković.

Za »roditeljsku kuću« sakupili 829.481 KM

Na donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" u srijedu naveče u Banjaluci prikupljeno je 829.481 KM za izgradnju "roditeljske kuće" za djecu oboljelu od malignih bolesti.

Zaključno sa današnjim danom na računu Udruženja "Iskra" bilo je 700.000 KM, dok je putem telefonskih poziva sakupljeno 129.481 KM, objavile su Nezavisne novine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana