Испит хуманости положен десетком

Цвија Мркоњић
Испит хуманости положен десетком

Бањалука - Породици Марковић из Теслића заискриле су сузе радоснице након што су сазнали да је на донаторској вечери и хуманитарном концерту прикупљен новац за изградњу "родитељске куће" у којој ће боравити дјеца обољела од малигних болести.

Сњежана Марковић, мајка трогодишње Санеле која болује од акутне лимфобластне леукемије, тешко је проналазила ријечи којима би захвалила хуманим људима који су помогли да почне градња "родитељске куће" у близини Универзитетске болнице Клинички центар у Бањалуци.

- Акција је била одлична. Пресрећна сам. Изградња објекта у којем ћемо са дјецом имати смјештај увелико ће нам олакшати борбу са овом болешћу. Хвала донаторима у име свих родитеља који проживљавају нашу судбину - казала је Марковићева.

Донаторско вече и хуманитарни концерт одржани су у сриједу навече у Бањалуци. На рачун Удружења родитеља дјеце обољелих од малигних болести "Искра" до јуче је уплаћено 700.000 марака. Акцији "С љубављу храбрим срцима", одржаној по пети пут под покровитељством предсједника РС, одазвао се велики број донатора из БиХ и иностранства како би помогли у изградњи "родитељске куће". Велику помоћ дали су и грађани који су хуманитарни број 1458, који ће бити активан до 15. јануара, јуче до подне позвали 129.481 пут и донирали исти износ у маркама. Највећи појединачни донатори су Кабинет предсједника РС, који је уплатио 350.000 и Влада РС са 50.000 КМ.

Предсједник Удружења "Искра" Момчило Станушић захвалио је организаторима, донаторима и људима који су позивали хуманитарни број.

- Акција је успјела и то је најважније због малишана за чије здравље је и била намијењена - казао је Станушић.

Додик је рекао да је донаторско вече било доказ љубави и способности да будемо хумани и помогнемо другима.

- Чињеница да смо заједно са породицама које су у тешком стању важнија је од свега. Овдје су сви уједињени, различитих занимања и са различитих страна свијета да будемо дио велике и племените акције. Моја новогодишња жеља је да ниједно дијете не буде болесно - рекао је Додик.

Предсједник Владе РС Жељка Цвијановић истакла је да су грађани током ове године, која је била веома тешка, показали велику солидарност.

- Најтежа и највећа је брига и патња родитеља болесне дјеце. Сви заједно морамо да им олакшамо ситуацију колико год је то могуће - нагласила је Цвијановићева.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић каже да је Нови урбанистички завод већ почео израду пројекта за "родитељску кућу" и на тај начин донирао више од 13.000 КМ. Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић истакао је да су трошкови родитеља дјеце обољеле од малигних болести велики упркос томе што Фонд здравственог осигурања у потпуности финансира њихово лијечење. Према ријечима министра здравља Србије Златибора Лончара, искуства у тој земљи у којој постоје "родитељске куће" су веома позитивна.

На хуманитарне позиве јављали су се званичници, бизнисмени, новинари, глумци, спортисти који су одговарали на питања грађана који су се придружили акцији.

Глумица Јелисавета Сека Саблић рекла је да јој је част што је позвана да учествује у акцији за помоћ дјеци и да може допринијети томе да се некоме помогне. Са њом се сложила и њена колегиница Љиљана Благојевић наводећи да о хуманости треба размишљати сваки дан.

- Основ цивилизованог бића је хуманост, која подразумева све оно што је лепота живота, а то су љубав, хуманост, доброта и све остало - нагласила је Благојевићева.

Познати глумац Енис Бешлагић, који је члан неколико хуманитарних организација, рекао је да користи сваку прилику да помогне дјеци. Његов колега Милорад Мандић - Манда рекао је да му је задовољство што је био дио лијепе приче и да је донаторско вече много више од једне акције.

- Из минута у минут мог боравка овде и учешћа у акцији заборавио сам на све оно што сваког појединца у Србији и РС тишти. Сада када се све завршило, гледам колико се људи одазвало, то је невероватан број - рекао је Манда.

Никола Шкорић, који је публику освојио серијом "Државни посао", истакао је да се увијек радо одазива хуманитарним акцијама.

- Акција је супер, оваквим стварима је тешко рећи не - рекао је Шкорић.

Прослављени српски ватерполиста и данашњи министар спорта и омладине Србије Вања Удовичић казао је да је послата порука да се води рачуна о дјеци.

- Желим да захвалим свим људима који су се одазвали овој акцији, свима који знају шта је хуманост и солидарност - рекао је Удовичић.

За пултом са телефонима, који су се усијали од позива, придружили су им се и музичари Романа, Дадо Глишић, Јелена Томашевић, Жељко Самарџић, Владо Георгиев и група "Милиграм", који су наступали на хуманитарном концерту. Томашевићева је казала да је позива било толико да нису могли стићи да одговоре на сваки, али да су уживали јер су знали да је сваки од њих помоћ за дјецу.

Ђоковићев рекет

Акцији се одазвао и Срђан Ђоковић, отац најбољег свјетског тенисера Новака Ђоковића. Он је донирао један од Нолетових рекета са којим је побјеђивао на претходним турнирима. Рекет ће бити продат на аукцији, а новац ће бити уплаћен за изградњу "родитељске куће".

- Увек смо ту када треба помоћи, јер знамо како је бити неко ко нема средстава за нормалан живот, а нарочито је тешко деци која имају несрећно детињство - рекао је Ђоковић.

За »родитељску кућу« сакупили 829.481 КМ

На донаторској вечери "С љубављу храбрим срцима" у сриједу навече у Бањалуци прикупљено је 829.481 КМ за изградњу "родитељске куће" за дјецу обољелу од малигних болести.

Закључно са данашњим даном на рачуну Удружења "Искра" било је 700.000 КМ, док је путем телефонских позива сакупљено 129.481 КМ, објавиле су Независне новине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана