Иетбеговић објаснио шта је »прави смисао аманета«

Танјуг
Иетбеговић објаснио шта је »прави смисао аманета«

Анкара - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да Турска помаже изградњу односа Бошњака с Хрватима и Србима и јачање БиХ као државе.

Он је додао да је то прави смисао "аманета", којим је, како је навео, његов отац Алија Изетбеговић прије смрти заветовао садашњем турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану.

Анадолија је објавила да је Изетбеговић боравио у радној посјети Турској, а у Анкари је присуствовао премијери телевизијског серијала о његову оцу снимљеног у продукцији турске државне телевизије ТРТ, преноси Хина.

Наведено је да је том приликом Изетбеговић поновио тезу да је на самртној постељи у болници његов отац оставио БиХ у аманет турском предсједнику 2003. године.

"(Алија) му је казао, свјестан да је БиХ још између сила јачих од ње: 'Остављам ти аманет да се бринеш о БиХ, да не заборавиш БиХ'. И наш Тајип заиста носи тај аманет", казао је Изетбеговић.

Он је навео да "ова држава, Турска, помаже БиХ у свему ономе што јој треба".

"Несебично је помаже на њеном европском путу, ка чланству у НАТО који ће нам осигурати стабилност и безбједност, у економском опоравку, изградњи инфраструктуре, изградњи бољих односа (с онима) с којима смо ратовали прије 20 година, јер нама на Балкану ваља да живимо са Србима и Хрватима, и Турска је тога свјесна. Она нам помаже да изградимо поново те односе", рекао је Изетбеговић.

Ердоган и Бакир Изетбеговић присуствовали су у понедјељак у Анкари обиљежавању 14. годишњице смрти првог предсједника Предсједништва БиХ Алије Изетбеговића у оквиу којег је приказана и премијера серије о животу његовог оца.

У Конгресном центру Бестепе, Ердоган је поручио да је "Европа умрла у Босни, а сахрањена је у Сирији".

"Европа је умрла у Босни, а сахрањена је у Сирији. Мртва тијела невине дјеце на морским обалама надгробни су споменици западне цивилизације. Нажалост, у посљедњих седам година европске вриједности срушили су њихови носиоци,

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана