Хумана мисија за Софију брише границе

Анита Јанковић
Хумана мисија за Софију брише границе

Бањалука - Трогодишња Софија Мићевић из Бањалуке, која болује од акутне лимфобластне леукемије и мора хитно на лијечење у Америку, ујединила је становнике широм РС и региона у хуманој мисији.

Трогодишња Софија тренутно је у Институту за здравствену заштиту мајке и дјетета Србије "Др Вукан Ћупић" у Београду, а њени родитељи кажу да је веома лоше, те да болест све више напредује. Спас свог дјетета виде у Америци, гдје би што прије требало да буде лијечена методом примјене Т-ћелија, а само за први дио лијечења им је потребно 270.000 долара.

Покренут је низ акција, а велику жељу да овај мали анђео оздрави показали су политичари и синдикалци, представници јавних установа и занатлије, спортисти, дјеца и многи други.

Фонд здравственог осигурања РС са 200.000 КМ учествоваће у финансирању операције у Балтимору. Софија је ујединила и младе представнике седам странака у Бањалуци.

- Планирамо да анимирамо одборнике у Скупштини града Бањалука, начелнике одјељења и градоначелника да донирају по 100 КМ. Од посланика у парламенту РС тражићемо да уплате по 150 КМ, а ићи ћемо и до представника у заједничким институцијама БиХ - рекао је одборник ПДП-а Драшко Станивуковић и додао да ће бити организован и хуманитарни турнир у фудбалу 2. априла у дворани "Борик".

Акцији младих политичара први се одазвао начелник Одјељења за привреду општине Котор Варош Предраг Тешић одрекавши се плате од 1.300 КМ.

- Софијина мама Симона је из Котор Вароша и природно је да се први из реда политичких функционера одрекнем плате и личним примјером позовем да ми се придруже сви политичари на свим нивоима власти - рекао је Тешић.

Спремност да помогну показали су и у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС, гдје раде Софијини родитељи.

- Сви запослени могу да наведу износ који желе донирати, а ми ћемо тај новац скинути са њихових плата и уплатићемо на рачун за лијечења Софије - рекли су из УКЦ-а РС.

Из хуманитарне организације "Будимо људи", која је прикупила око 7.000 КМ, кажу да ће од априла бити активан и хуманитарни број за помоћ Софији. Допринос акцији ће дати и фризерски салон из Бањалуке "Фан Милан", чијих ће седам фризера у суботу и понедјељак радити цијели дан, а све што зараде донираће за лијечење своје мале суграђанке.

У свим већим градовима у РС од петка су у поштанским шалтер салама постављене кутије за прикупљање прилога.

Ова прича о хуманости стигла је и до Америке, гдје ће се ултимат ММА борац поријеклом из Бањалуке Горан Лолић 2. априла борити са Ендрујем Калнадрелијем, а приход од улазница биће преусмјерен за лијечење Софије. Из Кабинета предсједника РС је уплаћено 20.000 долара, а из Савеза синдиката 1.000 марака.

Да имају велико срце показали су и најмлађи становници РС, па је тако дјевојчица Миња у петак поставила штанд испред храма Св. архангела Гаврила у Челинцу, гдје је продавала своје слике како би помогла да Софија оздрави.

Интернет

Хуманитарна акција за Софију Мићевић покренута је и путем интернета, на страници "GoFundMe.com", и до сада је прикупљено 23.500 долара, што је више од 42.000 КМ. На овај начин новац је уплатило 340 људи.

ЖИРО-РАЧУНИ

Сви који желе помоћи малој Софији могу то учинити

путем уплата на сљедеће жиро-рачуне:

Мићевић Софија

Нова банка АД Бањалука

5551000032354997 (КМ рачун)

Мићевић Софија

Нова банка АД Бањалука

SWIFT: NOBIBA22 (девизни рачун)

5550000032355338

Хуманитарна организација "Будимо људи"

Подрачун за Софију Мићевић

УниЦредит Загребачка банка

3383502257474786 (КМ рачун)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана