Грађани Републике Српске безбједни - МУП прати дешавања у ФБиХ

Срна
Грађани Републике Српске безбједни - МУП прати дешавања у ФБиХ

Сарајево - Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић рекао је данас у Источном Сарајеву да постоје процјене и страховања да би могло да дође до преласка демонстраната из Сарајева у Источно Сарајево, али да за сада не постоје сазнања да ће до тога и да дође.

"За сада нема проблема око тога. Постоје неуралгичне тачке које оперативно покривамо и немамо сазнања да би до тога могло да дође. Помно пратимо ситуацију и грађани Источног Сарајева могу да се осјећају безбједно и да нормално обављају активности", поручио је Јовичић након састанка са градоначелником Источног Сарајева, начелницима градских општина и руководиоцима Центра јавне безбједности.

Састанку су присуствовали и представници Републике Српске у институцијама БиХ са подручја Источног Сарајева - предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, посланици у Представничком дому Бошко Томић и Дарко Бабаљ, те министар просвјете и културе Српске Горан Мутабџија.

Он је рекао новинарима да је учеснике данашњег састанка упознао о томе шта је Министарство унутрашњих послова /МУП/ Српске предузело да заштити грађане Источног Сарајева од дешавања у Сарајеву и осталим дијеловима Федерације БиХ /ФБиХ/, те да су размијењене одређене информације и направљена је процјена безбједносне ситуације у Источном Сарајеву, поводом дешавања у претходна два дана у ФБиХ, са посебним акцентом на Сарајево.

"Наставићемо да пратимо ситуацију. Како ћемо реаговати зависи од оних који имају намјере да евентуално дестабилизују ситуацију у Источном Сарајеву. Искрено се надам да до тога неће доћи", рекао је Јовичић, поручивши да су припадници МУП-а Републике Српске у повећаном степену спремности и да ће искористити сва овлаштења да спријече деструктивне активности.

Коментаришући позиве током демонстрација да се иде "преко Враца", односно у Источно Сарајево, он је изразио наду да ће бити свијести и памети да до тога не дође, јер је БиХ сложено уређена земља и сваки такав непромишљен потез може да изазове много веће посљедице него што смо их видјели у ФБиХ.

"МУП Српске помно прати ситуацију и свакодневно размјењује информације у сарадњи са носиоцима највише политичке власти у Српској, те локалним властима на одређеним подручјима. МУП Српске, уз сарадњу са другим институцијама, држи ситуацију под контролом на високом нивоу", рекао је Јовичић.

Он је навео да су сви у Српској забринути због свега што се дешава у Сарајеву и ФБиХ и да се не радују због тога. "Велики број људи је изманипулисан. Деструктивне активности воде малољетна лица и одређена популација", истакао је Јовичић.

Министар унутрашњих послова Српске поновио је да нико никоме не брани да изрази незадовољство, али да то треба да учини на начин како то налажу демократски принципи, те поручио грађанима Српске да не насиједају на манипулације и да не дозволе да буду изманипулисани од одређених група и појединаца.

"Безбједност је у Српској на задовољавајућем нивоу и у овом тренутку нема угрожавања ни појединаца ни институција", истакао је Јовичић.

Према његовом мишљењу, одређени политичари у ФБиХ имају фрустрације што се у Српској не дешавају ствари које су виђене ових дана у ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана