Građani Republike Srpske bezbjedni - MUP prati dešavanja u FBiH

Srna
Građani Republike Srpske bezbjedni - MUP prati dešavanja u FBiH

Sarajevo - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić rekao je danas u Istočnom Sarajevu da postoje procjene i strahovanja da bi moglo da dođe do prelaska demonstranata iz Sarajeva u Istočno Sarajevo, ali da za sada ne postoje saznanja da će do toga i da dođe.

"Za sada nema problema oko toga. Postoje neuralgične tačke koje operativno pokrivamo i nemamo saznanja da bi do toga moglo da dođe. Pomno pratimo situaciju i građani Istočnog Sarajeva mogu da se osjećaju bezbjedno i da normalno obavljaju aktivnosti", poručio je Jovičić nakon sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva, načelnicima gradskih opština i rukovodiocima Centra javne bezbjednosti.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH sa područja Istočnog Sarajeva - predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, poslanici u Predstavničkom domu Boško Tomić i Darko Babalj, te ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija.

On je rekao novinarima da je učesnike današnjeg sastanka upoznao o tome šta je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske preduzelo da zaštiti građane Istočnog Sarajeva od dešavanja u Sarajevu i ostalim dijelovima Federacije BiH /FBiH/, te da su razmijenjene određene informacije i napravljena je procjena bezbjednosne situacije u Istočnom Sarajevu, povodom dešavanja u prethodna dva dana u FBiH, sa posebnim akcentom na Sarajevo.

"Nastavićemo da pratimo situaciju. Kako ćemo reagovati zavisi od onih koji imaju namjere da eventualno destabilizuju situaciju u Istočnom Sarajevu. Iskreno se nadam da do toga neće doći", rekao je Jovičić, poručivši da su pripadnici MUP-a Republike Srpske u povećanom stepenu spremnosti i da će iskoristiti sva ovlaštenja da spriječe destruktivne aktivnosti.

Komentarišući pozive tokom demonstracija da se ide "preko Vraca", odnosno u Istočno Sarajevo, on je izrazio nadu da će biti svijesti i pameti da do toga ne dođe, jer je BiH složeno uređena zemlja i svaki takav nepromišljen potez može da izazove mnogo veće posljedice nego što smo ih vidjeli u FBiH.

"MUP Srpske pomno prati situaciju i svakodnevno razmjenjuje informacije u saradnji sa nosiocima najviše političke vlasti u Srpskoj, te lokalnim vlastima na određenim područjima. MUP Srpske, uz saradnju sa drugim institucijama, drži situaciju pod kontrolom na visokom nivou", rekao je Jovičić.

On je naveo da su svi u Srpskoj zabrinuti zbog svega što se dešava u Sarajevu i FBiH i da se ne raduju zbog toga. "Veliki broj ljudi je izmanipulisan. Destruktivne aktivnosti vode maloljetna lica i određena populacija", istakao je Jovičić.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske ponovio je da niko nikome ne brani da izrazi nezadovoljstvo, ali da to treba da učini na način kako to nalažu demokratski principi, te poručio građanima Srpske da ne nasijedaju na manipulacije i da ne dozvole da budu izmanipulisani od određenih grupa i pojedinaca.

"Bezbjednost je u Srpskoj na zadovoljavajućem nivou i u ovom trenutku nema ugrožavanja ni pojedinaca ni institucija", istakao je Jovičić.

Prema njegovom mišljenju, određeni političari u FBiH imaju frustracije što se u Srpskoj ne dešavaju stvari koje su viđene ovih dana u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana