Енергетски самит: Легислатива препрека за развој сектора електричне енергије и гаса у БиХ

Срна
Енергетски самит: Легислатива препрека за развој сектора електричне енергије и гаса у БиХ

Сарајево - Главна препрека за развој сектора електричне енергије и гаса јесте постојећа легислатива и регулатива у БиХ, односно заостатак у преношењу и спровођењу ЕУ законодавстава, оцијењено је на четвртом Енергетском самиту у БиХ, који је почео данас у Неуму

Учесници самита су указали да овај заостатак утиче на даљи развој сектора, безбједност снабдијевања и интерес инвеститора да улажу у БиХ.

Директор пројекта УСАИД-а "Инвестирање у сектор енергије" Огњен Марковић рекао је новинарима да је тржиште електричне енергије у БиХ дијелом отворено, те да је за потпуну отвореност потребно донијети легислативу са којом БиХ касни.

Експерт из области електроенергетских мрежа и система Мирза Кушљугић рекао је да БиХ нико неће искључити из енергетске заједнице. "То једино можемо ми сами", нагласио је Кушљугић.

Енергетски самит у БиХ 2018, на којем учествује око 400 највећих стручњака из електроенергетског сектора и доносилаца одлука, представља наставак успјешног дијалога у енергетском сектору који организују и финансирају УСАИД и Њемачко друштво за међународну сарадњу.

Самит се одржава под покровитељством Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Регулаторне комисије за електричну енергију БиХ, Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске и Регулаторне комисије за енергију у ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана