Џаферовић био обавијештен о терористичким активностима муџахедина

Срна
Џаферовић био обавијештен о терористичким активностима муџахедина

Бањалука - Некадашњи ратни начелник Центра служби безбједности Зеница и актуелни посланик СДА у Представничком дому парламента БиХ Шефик Џаферовић био је обавијештен о терористичким активностима припадницима злогласног одреда "Ел муџахедин", о чему говоре документи, извјештаји и телефонски транскрипти.

Из Џаферовићевих забиљешки јасно се види да је његова служба кроз оперативно-обавјештајну операцију "Киншаса" стално прислушкивала муџахедине, вршила скривене претресе возила, издавала средства за ухођење, те њихово праћење и надзирање.


Према тим забиљешкама, Џаферовић је знао како и када ће се десити брутална убиства заробљених српских војника у Возући, египатских припадника UNPROFOR-а и припадника западних хуманитарних организација, наводи РТРС.

Операцијом "Киншаса" забиљежена је стална комуникација команданта муџахедина Абу Малија са главним "безбједњаком" одреда "Ел муџахедин" Ајманом Абдурахманом, а у транскрипту једног од њихових разговора о регрутовању нових лица у овај злогласни одред наводи се да је у Турску стигло 50 Авганистанаца који желе да дођу у БиХ у тај одред.

По налогу Алије Изетбеговића створена је нова војно-обавјештајна операција "Врандук" слична операцији "Киншаса", захваљујући којој су Џаферовић и командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин у потпуности били обавјештени о плановима муџахедина о бруталним ритуалним одсјецањима глава српским војницима.

Захваљујући овој операцији Џаферовић је све вријеме знао о планираним убиствима и организовању снимања тих убистава од 11. септембра до 14. децембра 1995. године.

У званичном документу такозване Армије БиХ, видљиво је да је Џаферовић обавијештен о премјештању 10 припадника његове Службе безбједности у одред "Ел муџахедин".

Значајан је и документ судског вјештака Медихе Бркић-Севајџић који описује прво ископавање српских жртава на Озрену у којем се наводи да ниједна од ексхумираних жртава нема главу, а већини су одсјечена три прста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана