Додик: У Српској стабилна безбједносна ситуација

Срна
Додик: У Српској стабилна безбједносна ситуација

Нови Град - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је у Српској стабилна безбједносна ситуација која подразумијева нормално обављање послова државних органа и институција.


Додик је, након састанка у Новом Граду са начелником општине Сњежаном Рајилић и локалним званичницима, којем је присуствовао и министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач, навео да ни у Новом Граду није нарушена безбједносна ситуација.

Предсједник Српске је акцију Агенције за истраге и заштиту /SIPA/ БиХ и Тужилаштва БиХ од 10. децембра у Новом Граду окарактерисао као догађај који излази из досадашње уобичајене праксе, која је подразумијевала координацију, а што је суштина односа у БиХ.

"Овај акт је жвеликодржавниж акт БиХ, која жели да наметне принцип субординације и ситуацију да сваки нижи орган треба да буде подложан одлукама и наређењима са нивоа БиХ", рекао је Додик.

Предсједник Српске је поновио да Устав БиХ није предвидио постојање Суда БиХ, Тужилаштва БиХ и Сипе, те да, уствари, БиХ жели да дође до веће правне снаге.

Додик је истакао да у БиХ постоји консензус о питању да Суд и Тужилаштво БиХ не раде добро, али да некима одговора такво стање.

"Ми смо из Републике Српске континуирано оспоравали право Суда и Тужилаштва БиХ да дјелује на начин на који дјелује, а наравно сада и Сипе, која је раније координисала активности са МУП-ом Српске", навео је Додик.

Према његовим ријечима, разним изјавама покушава се направити додатна дезорганизација.

"Наравно да је Полиција Републике Српске сарађивала у вези са хапшењем осумњичених за ратне злочине, али није било речено да ће бити обављен претрес Полицијске станице у Новом Граду, поготово не из разлога који су наведени. Они сматрају да је Полиција Српске нека жмафијашкаж организација која би могла да уништи или сакрије доказе, чиме се понижава Полиција Републике, њен историјат и поступање", каже Додик.

Додик је рекао да је задовољан радом Полиције Републике Српске, те напоменуо да у Суду БиХ и Сипи до сада нема забиљежен ниједан случај да је Полиција Српске уклањала доказе.

"Ријеч је о новом политичком акту, политичком процесу разградње Републике Српске и њених институција и снаге и јачању нечега што је вануставно постављено", сматра Додик.

Он је поручио да су одлуке Владе и Народне скупштине Републике Српске веома јасне и да их нико не треба провјеравати, те да ће, ако се то, ипак, деси - то бити провокација и намјера да се инсценира неки проблем.

"Тражимо да се преиспитају досадашње процедуре и успоставе нове за сарадњу безбједносних агенција", рекао је Додик.

Напомињући да Република Српска не крије никакаве доказе о било каквим кривичним дјелима, а поготово не о ратним злочинима, Додик је рекао да је евидентно да Суд и Тужилаштво БиХ имају тенденциозан став према Србима, које настоје да процесуирају као једине кривце.

Додик је поручио да је Република Српска одлучна да очува капацитет своје аутономије и снагу својих институција, наводећи да сарадња мора да постоји, али да нико неће понижавати Српску и њене институције.

Он је рекао да је данашња посјета Новом Граду подршка локалним институцијама и Полицији у овој општини, којој ће бити обезбијеђена логистика.

"Вјерујем да ће ускоро бити утврђени нови протоколи и да ће се ситуација нормализовати, иако немамо повјерења у рад Суда БиХ и Тужилаштва БиХ", додао предсједник Српске.

Додик је рекао да нису новост приче о прикривању криминалних радњи у Републици Српској, да је ријеч о покушају криминализације Републике, али да Српска има довољно капацитета да се избори са криминалом.

Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић рекла је да су представници општине данас упознали предсједника Додика о закључцима општинског Форума за безбједност.

"Тражили смо да се пред предстојеће новогодишње празнике појача активност Полицијске станице Нови Град, те да се ова Полицијска станица материјално и људски оснажи", навела је Рајилићева.

Она је додала да Форум сматра да је био непотребан онакав начин претреса у Новом Граду - Полицијске станице, општине и комуналног предузећа, који су у четвртак, 10. децембра извршили припадници Сипе и Тужилаштва.

Рајилићева је поновила да су представници тих институција могли добити те податке и на службени захтјев или сами доћи по њих.

Додик и Лукач данас су се, након разговора са начелником општине и локалним руководством, у згради општине састали са одборницима СНСД-а и ДНС-а у локалном парламенту, члановима општинског Форума за безбједност и директорима локалних предузећа и институција.

Након тога, Додик и Лукач су заједно са Рајилићевом и општинским руководством посјетили Полицијску станицу Нови Град гдје су се састали са начелником Центра јавне безбједности Приједор Далибором Иванићем и командиром станице Зораном Кутањцем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана