Dodik: U Srpskoj stabilna bezbjednosna situacija

Srna
Dodik: U Srpskoj stabilna bezbjednosna situacija

Novi Grad - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je u Srpskoj stabilna bezbjednosna situacija koja podrazumijeva normalno obavljanje poslova državnih organa i institucija.


Dodik je, nakon sastanka u Novom Gradu sa načelnikom opštine Snježanom Rajilić i lokalnim zvaničnicima, kojem je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, naveo da ni u Novom Gradu nije narušena bezbjednosna situacija.

Predsjednik Srpske je akciju Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH i Tužilaštva BiH od 10. decembra u Novom Gradu okarakterisao kao događaj koji izlazi iz dosadašnje uobičajene prakse, koja je podrazumijevala koordinaciju, a što je suština odnosa u BiH.

"Ovaj akt je žvelikodržavniž akt BiH, koja želi da nametne princip subordinacije i situaciju da svaki niži organ treba da bude podložan odlukama i naređenjima sa nivoa BiH", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ponovio da Ustav BiH nije predvidio postojanje Suda BiH, Tužilaštva BiH i Sipe, te da, ustvari, BiH želi da dođe do veće pravne snage.

Dodik je istakao da u BiH postoji konsenzus o pitanju da Sud i Tužilaštvo BiH ne rade dobro, ali da nekima odgovora takvo stanje.

"Mi smo iz Republike Srpske kontinuirano osporavali pravo Suda i Tužilaštva BiH da djeluje na način na koji djeluje, a naravno sada i Sipe, koja je ranije koordinisala aktivnosti sa MUP-om Srpske", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, raznim izjavama pokušava se napraviti dodatna dezorganizacija.

"Naravno da je Policija Republike Srpske sarađivala u vezi sa hapšenjem osumnjičenih za ratne zločine, ali nije bilo rečeno da će biti obavljen pretres Policijske stanice u Novom Gradu, pogotovo ne iz razloga koji su navedeni. Oni smatraju da je Policija Srpske neka žmafijaškaž organizacija koja bi mogla da uništi ili sakrije dokaze, čime se ponižava Policija Republike, njen istorijat i postupanje", kaže Dodik.

Dodik je rekao da je zadovoljan radom Policije Republike Srpske, te napomenuo da u Sudu BiH i Sipi do sada nema zabilježen nijedan slučaj da je Policija Srpske uklanjala dokaze.

"Riječ je o novom političkom aktu, političkom procesu razgradnje Republike Srpske i njenih institucija i snage i jačanju nečega što je vanustavno postavljeno", smatra Dodik.

On je poručio da su odluke Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske veoma jasne i da ih niko ne treba provjeravati, te da će, ako se to, ipak, desi - to biti provokacija i namjera da se inscenira neki problem.

"Tražimo da se preispitaju dosadašnje procedure i uspostave nove za saradnju bezbjednosnih agencija", rekao je Dodik.

Napominjući da Republika Srpska ne krije nikakave dokaze o bilo kakvim krivičnim djelima, a pogotovo ne o ratnim zločinima, Dodik je rekao da je evidentno da Sud i Tužilaštvo BiH imaju tendenciozan stav prema Srbima, koje nastoje da procesuiraju kao jedine krivce.

Dodik je poručio da je Republika Srpska odlučna da očuva kapacitet svoje autonomije i snagu svojih institucija, navodeći da saradnja mora da postoji, ali da niko neće ponižavati Srpsku i njene institucije.

On je rekao da je današnja posjeta Novom Gradu podrška lokalnim institucijama i Policiji u ovoj opštini, kojoj će biti obezbijeđena logistika.

"Vjerujem da će uskoro biti utvrđeni novi protokoli i da će se situacija normalizovati, iako nemamo povjerenja u rad Suda BiH i Tužilaštva BiH", dodao predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da nisu novost priče o prikrivanju kriminalnih radnji u Republici Srpskoj, da je riječ o pokušaju kriminalizacije Republike, ali da Srpska ima dovoljno kapaciteta da se izbori sa kriminalom.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić rekla je da su predstavnici opštine danas upoznali predsjednika Dodika o zaključcima opštinskog Foruma za bezbjednost.

"Tražili smo da se pred predstojeće novogodišnje praznike pojača aktivnost Policijske stanice Novi Grad, te da se ova Policijska stanica materijalno i ljudski osnaži", navela je Rajilićeva.

Ona je dodala da Forum smatra da je bio nepotreban onakav način pretresa u Novom Gradu - Policijske stanice, opštine i komunalnog preduzeća, koji su u četvrtak, 10. decembra izvršili pripadnici Sipe i Tužilaštva.

Rajilićeva je ponovila da su predstavnici tih institucija mogli dobiti te podatke i na službeni zahtjev ili sami doći po njih.

Dodik i Lukač danas su se, nakon razgovora sa načelnikom opštine i lokalnim rukovodstvom, u zgradi opštine sastali sa odbornicima SNSD-a i DNS-a u lokalnom parlamentu, članovima opštinskog Foruma za bezbjednost i direktorima lokalnih preduzeća i institucija.

Nakon toga, Dodik i Lukač su zajedno sa Rajilićevom i opštinskim rukovodstvom posjetili Policijsku stanicu Novi Grad gdje su se sastali sa načelnikom Centra javne bezbjednosti Prijedor Daliborom Ivanićem i komandirom stanice Zoranom Kutanjcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana