Dodik: Srpska podržava institucije i pruža pomoć Srebrenici

Srna
Dodik: Srpska podržava institucije i pruža pomoć Srebrenici

Srebrenica - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je današnju posjetu Srebrenici i razgovor sa opštinskim rukovodstvom izuzetno kvalitetnim i značajnim za dalju saradnju i realizaciju konkretnih projekata na ovom području.

Izrazivši zadovoljstvo činjenicom da se poštuju zakonske nadležnosti u ovoj opštini, Dodik je naglasio da će institucije Srpske podržati Srebrenicu u podizanju kvaliteta života i realizaciji razvojnih projekta, te najavio da neće biti smanjenja plata u javnom sektoru.

Dodik je rekao novinarima da Vlada Republike Srpske podržava svoje institucije koje djeluju u ovoj opštini i redovno obezbjeđuje plate, a značajna pomoć u prethodnim godinama realizovana je u okviru "Razvojnog programa za Srebrenicu" kada su asfaltirani i rekonstruisani mnogi regionalni i lokalni putevi na ovom području.

"Pomoć nije izostala ni u oblasti poljoprivrede. Svake godine pomoć je omogućena poljoprivrednicima sa ovog područja, kao i za realizaciju raznih projekata - arheološka istraživanja i ustupanje objekata ugašenih bivših firmi drugim subjektima za pokretanje proizvodnje", istakao je predsjednik Srpske.

On je istakao da ga raduje što je sa načelnikom opštine Srebrenica Ćamilom Durakovićem i predsjednikom Skupštine opštine Milošem Milovanovićem više razgovarao o ekonomskim, nego o političkim pitanjima.

"Razgovarali smo o nemogućnosti naplate potopljenog zemljišta od Hidroelektrane Bajina Bašta koja te obaveze ne izmiruje više od dvije decenije. Više puta smo o tome razgovarali sa rukovodstvom Srbije koje prihvata tu obavezu, ali su veliki dugovi koji treba da budu izmireni. Zbog toga je potrebno utvrditi mehanizam plaćanja trenutnih obaveza, a razgovarati i sporazumno riještiti pitanje naplate dugovanja", naglasio je Dodik.

On je predložio da opštine Srebrenica, Višegrad i Rogatica tuže Elektoprivredu Srbije ukoliko u najskorije vrijeme ne dođe do dogovora i početka izmirivanja tih obaveza.

"Ugovorene obaveze moraju da se poštuju bez obzira o kome je riječ. Ovdje su u pitanju značajna sredstva za ove tri opštine, dok, sa druge strane Drine, HE Bajina Bašta redovno plaća te obaveze opštini Bajina Bašta", istakao je Dodik.

On je najavio da će Republika Srpska obezbijediti sredstva da uskoro bude sanirana dionica regionalnog puta Srebrenica-Zeleni Jadar radi boljeg pristupa industrijskoj zoni, ali i bolje bezbjednosti saobraćaja.

Dodik je obećao da će kabinet predsjednika Republike Srpske obezbijediti sredtva za nabavku specijalizovanog vozila za srebrenički Dom zdravlja koje će biti korišteno za prevoz pacijenata koji idu na dijalizu u Zvornik.

"Raduje me da sam se uvjerio da je stepen bezbjednosti ovdje visok, da nije bilo individualnih etničkih sukoba već više godina. MUP Republike Srpske već godinama obezbjeđuje sve skupove kada se obilježavaju godišnjice stradanja u ovoj opštini, na kojima nikada nije bilo incidenata", rekao je predsjednik Srpske.

On je dodao da će Policija Srpske i ove godine obezbjeđivati obilježavanje godišnjice stradanja 11. jula u Potočarima, kao i druge skupove.

Dodik je najavio da će Vlada Srpske obezbijediti određeni novčani iznos za obilježavanje godišnjice bošnjačkog stradanja 11. jula i srpskog stradanja na Petrovdan 12. jula u Srebrenici.

Uprkos teškoj prošlosti, kaže Dodik, u Srebrenici je prisutna tolerantnost i visok stepen saglasnosti srpskih i bošnjačkih predstavnika o većini pitanja, a posebno o razvojnim planovima. "To govori da je Srebrenica mjesto gdje je moguće organizovati život i ugodno se osjećati", ocijenio je Dodik.

Načelnik opštine Ćamil Duraković zahvalio je predsjedniku Dodiku na posjeti, istakavši da mu je ovo izuzetno draga posjeta i drag gost, jer je riječ o, kako je rekao, pragmatičnom političaru koji štiti svoje principe i realizuje svoja obećanja za razliku od mnogih koji ovdje često dolaze i "prodaju maglu".

Duraković je rekao da u ovoj opštini vlada visok stepen jedinstva i izrazio uvjerenje da će konkretni dogovori i podrška, koju je predsjednik Dodik obećao, sigurno biti ispoštovani.

On je naglasio da je bezbjednosno stanje na području ove opštine dobro, te da je veliki doprinos tome dao MUP Srpske sa kojim lokalna vlast ima odličnu saradnju. Duraković je istakao da od kraja rata na području opštine Srebrenica nije zabilježen nijedan individualni incident.

Nakon ovog sastanka, predsjednik Dodik je posjetio Spomen sobu, položio cvijeće i odao poštu poginulim srpskim borcima i civilima iz srebreničke opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana