Додик: БиХ је неуспјешна земља, Српска има своје право на афирмацију

Срна
Додик: БиХ је неуспјешна земља, Српска има своје право на афирмацију

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је БиХ потпуно неуспјешна земља и да Српска има своје право на афирмацију и самоопредјељење које треба развијати што више.

"То је наша почетна позиција. Сматрам да и Хрвати имају право да дефинишу своје политичке позиције и нисам уопште узнемирен због тога", рекао је Додик у Бањалуци на питање новинара да прокоментарише декларацију о федерализацији БиХ, коју је усвојио Хрватски народни сабор /ХНС/.

Он је нагласио да ту декларацију види као право хрватског народа да се искаже на такав начин и да је то њихов став.

Додик је рекао да у декларацији има и прихватљивих ставова, као што су они који говоре о неуспјешном функционисању БиХ и захтјевима за новим изборним законом.

Он је рекао да Република Српска одбацује разговор о било којој могућности која предвиђа губитак њених политичких или територијалних компетенција.

"Што се тиче изградње трећег ентитета у Федерацији БиХ, то сматрам као проблем између Хрвата и Бошњака, јер они су 1994. године градили некакво заједништво и очигледно је да нису успјели и да то није дало адекватно рјешење", нагласио је предсједник Српске.

Оцијенивши да декларација ХНС-а уопште не треба да буде главна тема у Српској, Додик је нагласио да је основни став власти у Српској – Република Српска са свим правима написаним у Дејтонском споразумум уз враћање права које су јој, својим насиљем, отели високи представници и међународна заједница.

Градити апсолутно јединство у Српској

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик и посланици првог сазива Народне скупштине Републике Српске закључили су данас у Бањалуци да је у Српској неопходно градити апсолутно јединство и да на принципијелним националним и државним питањима не смије бити никаких разлика.
Додик је истакао да је у том погледу потребно обезбиједити дијалог свих релевантних политичких фактора у Српској.

"Потребно је градити и заједничке стратегије да би Република Српска била оснажена и добро позиционирана", рекао је новинарима Додик, након састанка са посланицима првог сазива Народне скупштине Републике Српске, односно члановима Асоцијације стваралаца Републике Српске.

Он је нагласио да би у наредном периоду требало да, у оквиру Асоцијације стваралаца Републике Српске, буде одржана дебата у којој би учествовали сви релевантни носиоци власти и политичког живота.

Додик је подсјетио да су чланови Асоцијације стваралаца Републике Српске, односно посланици из првог сазива Народне скупштине Републике Српске, донијели све виталне одлуке за формирање Српске, Устав, законе и државне акте.

"Видљив је интерес ове асоцијације за јачање Републике Српске. Ово су људи који су у најизазовнијим временима јединствено градили политичке ставове и изградили Републику Српску", каже Додик.

Он је најавио да ће до краја овог мјесеца овој асоцијацији бити признат статус организације од јавног интереса.

"Многи од чланова ове асоцијације су изгубили одређене послове и нису успјели да ријеше егзистенцијална питања, те ћемо због тога усвојити нови пропис којим ће бити регулисана доживотна права чланова првог сазива парламента Српске. Тај пропис ће бити израђен у наредних мјесец – два, тако да ће у овој години бити утврђена њихова права", рекао је Додик.

Он је најавио да ће 24. октобар, односно дан када је одржана прва сједница Народне скупштине Републике Српске бити проглашен даном ове институције, када ће бити уручене и пригодне награде.

Предсједник првог сазива Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник истакао је да је пријатно изненађен бригом институција Српске за посланицима из овог сазива и жељом да им се ода одређено признање.

"Сви смо сагласни да је потребно изградити политичко јединство у Српској без отупљивања опозиционих права. У овом времену се брижно треба чувати Република Српска и надам се да ће сви данашњи закључци бити реализовани, те да ће Српска бити стабилна", рекао је Крајишник.

Говорећи о изборној скупштини СДС-а, која би требало да буде одржана крајем априла, Крајишник је навео да би било добро да у структури власти у тој партији буде што више чланова који су је основали.

Састанку су присуствовали предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана