Debevec: Nacionalni sastav u Sudu BiH nije dovoljno izbalansiran

Srna
Debevec: Nacionalni sastav u Sudu BiH nije dovoljno izbalansiran

Sarajevo - Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec rekao je danas da nacionalni sastav u Sudu BiH nije dovoljno izbalansiran u krivičnim odjeljenjima gdje se sude ratni zločini i apelovao na VSTS da se ubuduće vodi računa o tom segmentu.

Debevec je, tokom podnošenja izvještaja VSTS-u o radu Suda BiH za 2017. godinu, naveo da je u većini drugih sudskih vijeća u toj pravosudnoj instituciji nacionalna struktura, uglavnom, zadovoljavajuća.


On je istakao da je u prošloj godini, statistički gledano, smanjen priliv predmeta ratnih zločina, ali da je ostao određeni broj neriješenih predmeta.

Debevec je naglasio da je smanjeni broj sudija uticao na brzinu rješavanja pojedinih predmeta.

"Kao nerješiva označena su 24 predmeta, a to su situacije gdje su optuženi nedostupni. U decembru prošle godine zaprimili smo 23 predmeta koje Sud do kraja godine nije mogao da završi. Ipak, broj riješenih predmeta u prošloj godini, jednak je onom iz prethodne godine", rekao je Debevec.

On je istakao da su svi rješivi predmetu u radu, da se u rad uzimaju hronološki prema zaprimanju, da imaju određenu dinamiku zakazivanja ročišta, te da prave još dvije nove sudnice koje će stvoriti mogućnost češćeg zakazivanja ročišta.

Debevec je dodao da su entitetskim sudovima ustupljena 23 predmeta ratnih zločina, dok je Sud BiH od entitetskih tužilaštava i Tužilaštva Brčko distrikta preuzeo ukupno 21 predmet ratnih zločina.

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske Vesna Antonić je, podnoseći izvještaj u VSTS-u, rekla da se na nivou te pravosudne institucije broj predmeta u 2017. godini smanjio za 213, ali ne podjednako na svim referatima.

"U 2017. godini, Sud je zaprimio 2.376 predmeta, započeo godinu sa 2.457 predmeta, a riješio 2.563. U prošloj godini u ovom sudu nije bilo predmeta u kojima je nastupila zastarjelost", navela je Antonićeva.

Ona je istakla da problem predstavlja veliki broj neriješenih predmeta u upravnom referatu.

Predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH /FBiH/ Milorad Novković rekao je da je taj sud u prošloj godini pokazao izuzetno dobre rezultate, a da se posebno vodilo računa o suđenju u razumnom roku.

Novković je istakao da je nastavljen trend smanjenja predmeta, navodeći da ih je u odnosu na isti period prošle godine manje za 527.

Prema njegovim riječima, Vrhovni sud FBiH riješio je 99,4 odsto starih predmeta, te dodao da samo jedan sudija nije ispunio normu i to zbog zdravstvenih problema.

Novković je izrazio očekivanje da će zapošljavanjem nedostajućeg kadra ova pravosudna institucija postići još bolje rezultate u radu, što će mnogo značiti za pravosuđe BiH uopšte.

Glavni tužilac Republike Srpske Mahmut Švraka rekao je u svom obraćanju VSTS-u
da su strateški ciljevi REpubličkog javnog tužilaštva uglavnom ostvareni, među kojima je i smanjenje roka trajanja istraga.

On je naveo da je na kraju prošle godine u Srpskoj radilo ukupno 95 tužilaca, od kojih 12 u Republičkom tužilaštvu, 34 u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, 13 u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, 17 u Doboju, 10 tužilaca u Istočnom Sarajevu, a po pet u Trebinju i Prijedoru.

"Sa krajem prošle godine primljene su 8.032 prijave, iz prethodne godine naslijeđeno je 2.713, tako da je u ukupnom radu bilo 10.745 prijava. Na kraju izvještajnog perioda je ostalo neriješeno 2.900 prijava", naveo je Švraka.

On je istakao da je to tužilaštvo u prošloj godini naredilo 6.073 istraga, iz ranijih godina je preneseno 1.525, pa je u radu bilo ukupno 7.598 istraga, od kojih je 6.293 riješeno.

Švraka je dodao da su tužilaštva u Republici Srpskoj u 2017. podigla 3.968 optužnica protiv 4.651 lica, te da su sudovi, postupajući po optužnicama tužilaštva, donijeli ukupno 4.324 odluke za 5.022 lica, od kojih 3.833 osuđujuće za 4.393 lica, 240 oslobađajućih odluka, 104 odbijajuće, dok je 168 predmeta riješeno obustavom postupka za 202 lica.

Glavni federalni tužilac Zdravko Knežević rekao je da su uspjeli zadržati nivo ažurnosti rada kao i prethodne dvije godine, dodajući da je planom rada za 2017. godinu, pretpostavljeno da će se raditi na 1.688 predmeta.

"Na kraju godine konstatovano je da je plan rada premašen, Ukupno smo radili na 1.735 predmeta, a riješili 1.724, od čega 1.005 predmeta u krivičnoj oblasti, a 726 predmeta u administrativnoj, upravnoj i građanskoj oblasti. Visok procenat riješenih predmeta ukazuje na visok stepen efikasnosti u radu Federalnog tužilaštva", naveo je Knežević.

On je naglasio da tužilaštva neopravdano trpe kritike za teža koruptivna krivična djela u onom dijelu gdje izostaju aktivnosti istražnih organa, prije svega organa unutrašnjih poslova, tako da se ne mogu pohvaliti velikim brojem podnesenih izvještaja i krivičnih prijava od policije.

"Policiju niko ne kritikuje, samo su tužilaštva meta kritika i samo nas zbog toga u javnosti prozivaju. Zbog toga ne uživamo veliku popularnost u očima javnosti. Po mom mišljenju, moraće se u istu ravan dovesti i aktivnosti policijskih organa u otkrivanju ovih krivičnih djela, jer je njihova jedina funkcija, funkcija otkrivanja. Mi, pored funkcije otkrivanja imamo i funkciju procesuiranja, što je veliki i obiman posao", naveo je Knežević.

On je istakao da ostvareni rezultat na kraju godine ukazuje da je riješen veliki broj predmeta ratnih zločina i da je ostvaren cilj koji je bio predviđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana