Цвијановић: Уз дијалог ријешити питање транспортне заједнице

Глас Српске
Цвијановић: Уз дијалог ријешити питање транспортне заједнице

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да у БиХ мора да постоји дијалог да би било ријешено питање транспортне заједнице, али уз потпуно уважавање свих актера тог процеса.

Цвијановићева је оцијенила да у БиХ унутрашњи договори упорно изостају, јер нема комуникације, нити сарадње, а камоли да буде испоштовано све што је потребно да би били дефинисани одређени ставови.


Она је нагласила да Република Српска није крива што није дошло до реализације тог аранжмана, јер је Српска позивала на разговоре који се никада нису десили, те поручила да ће питање транспортне заједнице бити рјешавано, али да рјешење подразумијева разговор.

Након састанка са шефом Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком, Цвијановићева је рекла да је саговорнику објаснила да се посљедња дешавања не односе ни на какву релацију Бањалука-Брисел, јер Српска жели да БиХ буде дио ЕУ, али да су сви проблеми само унутрашњи проблеми БиХ.

Она је подсјетила да је Српска извршила све своје обавезе прије пола године, што ће радити и убудуће, иако није било лако све спровести, те да они који су преузели терет реформи то треба и да ураде.

Одговарајући на питање да ли је за Владу једина опција њен закључак којим ће се утврдити да у дефинисању ставова у име БиХ учествују три надлежна министарства, Цвијановићева је упитала да ли је за Савјет министара БиХ једина опција да не прихвати закључак Владе Српске.

Она је објаснила да није ријеч о суштини уговора о оснивању транспортне заједнице, иако је било одређених страхова, већ да је Влада Српске инсистирала да заједнички став мора да одрази сваког актера у тој причи, а не једног нивоа власти.

"Наши закључци од прије неколико мјесеци идентификовали су проблеме, укључујући и жељезнички саобраћај и тоталну либерализацију која може да се деси. Али смо при томе рекли да разумијемо да не можемо бити сами и другачији у односу на регију, ако регија преживи и ми ћемо", истакла је Цвијановићева.

Она је навела да се либерализација подразумијева и да се за њу знало када се кренуло на европски пут, али тврди да БиХ није довољно спремна да поднесе удар потпуне либерализације.

"Исто тако знам да либерализација даје и одређене погодности, а до нас је када ћемо се стандардизовати до те мјере да можемо бити конкурентни па да пласирамо и одређен наш производ, а да задовољава стандарде тржишта на којем ће се наћи", истакла је Цвијановићева.

Она је упитала зашто није тема да ли ће БиХ заштитити домаће производе од конкурентнијег производа који субвенционише ЕУ, већ је тема ко ће презентовати ставове.

"Није до нас што не причамо о томе. Што не причамо о томе које су то политичке ствари које ћемо морати да спроводимо у будућности ако смо заиста опредијељени за ЕУ, што не причамо о томе када ће наше институције бити потпуно суверене без високог представника и када ћемо имати потпуно повјерење ЕУ да се крећемо даље, што не причамо о тржишту и шта нас све тамо чека...", упитала је Цвијановићева.

Она је поновила да је за њу недопустиво да се једна тема, попут транспортне заједнице, појави као тема два дана прије конференције на којој треба да буде нешто потписано.

"За мене је то неозбиљно и неодговорно. Остало је питање унутрашње координације, дефинисања ставова, позиција и презентовања тих ставова", рекла је Цвијановићева.

Она је упитала зашто би био проблем да се на министарској конференцији дефинишу ставови и одреди ко ће их када презентовати, те поновила закључак Владе да се морају поштовати принципи механизма координације.

"Српска је увијек отворена. Механизам координације јесте компромис, али који подразумијева да су сви актери препознати у том процесу и да разговарају", рекла је Цвијановићева.

Коментаришући изјаву предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића да механизам координације не може бити јачи од Устава, премијер Српске је рекла да је сагласна са тим, али и додала да механизам координације треба да одрази Устав.

Говорећи о ротацији министара која је за Звиздића неприхватљива, Цвијановићева је навела да и у неким земљама ЕУ постоји тај механизам, попут Белгије када министри из различитих регија презентују договорене ставове у Савјету министара ЕУ.

"Ако ћемо о Уставу, нисам нигђе виђела да пише Министарство саобраћаја и транспорта на нивоу БиХ. Наћи ћете мјесто гђе се спомињу међународне комуникације, али не пише да се тај проблем рјешава или да се структура прави на начин да мора да постоји неко министарство. Ако ћемо отварати теме, могу сада да отворим милион тема, али није суштина у отварању већ затварању отворених тема", поручила је Цвијановићева.

Она је закључила да у БиХ треба да постоји више дијалога и да би било добро искористити ситуацију да постоје саговорници из ЕУ који промовишу заједнички дијалог у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана