Чубриловић: Српска неће признати нетачне податке пописа у БиХ

Срна
Чубриловић: Српска неће признати нетачне податке пописа у БиХ

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да Српске неће признати нетачне податке пописа становништва у БиХ и да ће инсистирати на стриктном поштовању Закона о попису и методологији која дефинише резидентне становнике.

Он је рекао да су тачни подаци пописа важни да би и Република Српска и БиХ могле да планирају развој, економски програм, образовање и остале сегменте развоја цјелокупне заједнице, посебно на путу приближавања ЕУ, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Чубриловић је истакао и да је недопустиво прегласавање српских посланика у парламенту БиХ који су изнијели јединствен став по овом питању, додајући да прегласавање не води дугорочној одрживости БиХ као државе два равноправна ентитета и три конститутивна народа.

"Један народ и један ентитет рекли су став о недопустивој и непрофесионалној одлуци директора Агенције за статистику БиХ и у најмању руку неразумно је тај став одбацивати прегласавањем. Коме су потребни нетачни подаци пописа и шта они са становишта и статистике и економије уопште могу добро да донесу", упитао је предсједник Народне скупштине.

Он је навео да Република Српска очекује да резултати пописа буду објављени до рока, 1. јула, али не намјештени, него тачни резултати, онако како налаже струка и наука.

"Не можемо дозволити да струку и бројеве побиједи политички интерес који лажирањем података о броју становника БиХ жели да обезбиједи политички ексклузивитет једног народа у БиХ над друга два", рекао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине подсјетио је и на извјештај Управног одбора Међународне посматрачке мисије која је пратила попис и упозорила да постоји могућност превеликог уписа броја становника као резидентних и у случајевима када они годинама живе у иностранству.

Чубриловић је истакао да се управо то и догодило, посебно у Приједору и Зворнику, што доказује диспропорција између броја наводних становника тих општина и броја дјеце уписане у школе.

"У име Народне скупштине Републике Српске надам се да ће једнострана одлука директора Агенције за статистику БиХ бити повучена и да ће договор о објављивању резултата пописа, уз поштовање закона и стандарда, бити постигнут у интересу и на корист свих у Републици Српској и БиХ", навео је Чубриловић./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана