Crnadak će prenijeti opredjeljenje BiH za borbu protiv terorizma

Srna
Crnadak će prenijeti opredjeljenje BiH za borbu protiv terorizma

Vašington - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak istaći će na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Globalne koalicije u borbi protiv "Islamske države" u Vašingtonu da je BiH opredijeljena za borbu protiv terorizma.

Crnadak je rekao Srni da će na skupu u Vašingtonu prenijeti poruku da BiH nastavlja učešće u Globalnoj koaliciji za borbu protiv "Islamske države".

"Iako, po ljudstvu i tehnici učešće BiH u borbi protiv žIslamske državež nije veliko, ipak je od ogromnog spoljnopolitičkog značaja za zemlju. To će biti jedna od mojih ključnih poruka na ovoj konferenciji u Vašingtonu", rekao je Crnadak.

On je naglasio da namjerava da na skupu istakne da je BiH opredijeljena za borbu protiv ekstremizma i terorizma svugdje u svijetu, te činjenicu da to predstavlja opredjeljenje kako Savjeta ministara BiH, tako i vlada Republike Srpske i Federacije Bih i da o toj temi postoji potpuno jedinstvo unutar BiH.

"Posljednji izvještaj Stejt departmenta za nas je znak da uprkos određenim rezultatima koje smo do sada imali moramo nastaviti sa ovom borbom. U prošloj godini se prvi put dogodilo, a to je informacija koju želim da predstavim u Vašingtonu, da za cijelu godinu nemamo registrovanih odlazaka iz BiH na strana ratišta", naglasio je Crnadak.

On je dodao i da su sva lica koja su se vratila sa stranih ratišta optužena pred pravosuđem ili pod prismotrom nadležnih agencija.

Ministar inostranih poslova BiH je napomenuo da će boravak u Vašingtonu iskoristiti za prvi susret sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom, s obzirom da je riječ o njegovoj prvoj posjeti SAD od izbora novog predsjednika Donalda Trampa.

"Biće posebno zanimljivo vidjeti kako će proteći susreti u Stejt departmentu i Pentagonu", dodao je Crnadak.

Od 21.do 23. marta u Vašintognu se održava sastanak ministara inostranih poslova zemljama članica Globalne koalicije u borbu protiv "Islamske države". Crnadak u SAD boravi na poziv američkog državnog sekretara Tilersona.

Tokom boravka u Vašingtonu predviđeno je da Crnadak održi sastanak sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojtom Jiom, te posjeti Pentagon gdje će razgovarati sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za odbranu Laurom Kuper.

Crnadak bi trebalo i da se sastatne i sa direktorom Nacionalnog savjeta za bezbjednost za Balkan Markom Tervakoskim. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana