Црнадак ће пренијети опредјељење БиХ за борбу против тероризма

Срна
Црнадак ће пренијети опредјељење БиХ за борбу против тероризма

Вашингтон - Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак истаћи ће на састанку министара иностраних послова земаља чланица Глобалне коалиције у борби против "Исламске државе" у Вашингтону да је БиХ опредијељена за борбу против тероризма.

Црнадак је рекао Срни да ће на скупу у Вашингтону пренијети поруку да БиХ наставља учешће у Глобалној коалицији за борбу против "Исламске државе".

"Иако, по људству и техници учешће БиХ у борби против жИсламске државеж није велико, ипак је од огромног спољнополитичког значаја за земљу. То ће бити једна од мојих кључних порука на овој конференцији у Вашингтону", рекао је Црнадак.

Он је нагласио да намјерава да на скупу истакне да је БиХ опредијељена за борбу против екстремизма и тероризма свугдје у свијету, те чињеницу да то представља опредјељење како Савјета министара БиХ, тако и влада Републике Српске и Федерације Бих и да о тој теми постоји потпуно јединство унутар БиХ.

"Посљедњи извјештај Стејт департмента за нас је знак да упркос одређеним резултатима које смо до сада имали морамо наставити са овом борбом. У прошлој години се први пут догодило, а то је информација коју желим да представим у Вашингтону, да за цијелу годину немамо регистрованих одлазака из БиХ на страна ратишта", нагласио је Црнадак.

Он је додао и да су сва лица која су се вратила са страних ратишта оптужена пред правосуђем или под присмотром надлежних агенција.

Министар иностраних послова БиХ је напоменуо да ће боравак у Вашингтону искористити за први сусрет са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном, с обзиром да је ријеч о његовој првој посјети САД од избора новог предсједника Доналда Трампа.

"Биће посебно занимљиво видјети како ће протећи сусрети у Стејт департменту и Пентагону", додао је Црнадак.

Од 21.до 23. марта у Вашинтогну се одржава састанак министара иностраних послова земљама чланица Глобалне коалиције у борбу против "Исламске државе". Црнадак у САД борави на позив америчког државног секретара Тилерсона.

Током боравка у Вашингтону предвиђено је да Црнадак одржи састанак са замјеником помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Хојтом Јиом, те посјети Пентагон гдје ће разговарати са замјеником помоћника америчког државног секретара за одбрану Лауром Купер.

Црнадак би требало и да се састатне и са директором Националног савјета за безбједност за Балкан Марком Тервакоским. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана