Циљ тајног плана дестабилизација РС

Свјетлана Шурлан
Циљ тајног плана дестабилизација РС

Београд, Бањалука - Предсједник РС Милорад Додик изјавио је јуче да је креиран шири план за дестабилизацију Српске и да циљ снага које стоје иза њега није само његово свргавање са власти.

- То је шири план дестабилизације РС, а то је немогуће учинити без дестабилизације институција, односно ауторитета у тим институцијама, прије свега института предсједника и Владе РС - рекао је Додик у Београду коментаришући наводе руског "Спутњика" да је скован тајни план за његово рушење.

Истичући да је имао увид у тајни план дјеловања опозиције у РС договорен са одређеним међународним центрима моћи с циљем рушења власти у Српској, "Спутњик" је објавио да би се Додик могао наћи на удару снага којима није по вољи његово настојање да води политику у интересу РС.

- План би спровеле странке опозиционог Савеза за промјене - СДС, ПДП, НДП, које чине власт у заједничким органима БиХ у сарадњи са још неким мањим партијама, појединим медијима и невладиним организацијама - навео је "Спутњик".

Додик је казао да му документ на који се "Спутњик" позива личи на онај који посједује и који је много ширег садржаја и предвиђа да и друге институције и субјекти треба да буду оклеветани као што је Радио-телевизија РС.

- Када кажете да не прихватате одлуке Народне скупштине, а дио сте тог парламента, онда је то дестабилизација. Када кажете да то нећете, онда сте издајник или рушилац РС - рекао је Додик и додао да нема проблем с тим што се помиње његово рушење, истакавши да је изабран на поштеним изборима и да нема намјеру да се опусти или препусти власт.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић сматра да је већ почела реализација дијела тајног плана.

- Не могу да разумијем перцепцију људи који мисле да у име неког другог треба да мијењају руководство РС. Налазимо се много ближе међусрпском рату, него компромису - истакао је Стевандић.

Лидер СП-а Петар Ђокић казао је да тајни план има за циљ да исјечак власти у БиХ, који није под контролом центара моћи у Сарајеву и ван њега, покуша ставити под контролу.

- РС се са својом политиком у овом тренутку очигледно не уклапа у сценарио за БиХ и цијели регион - казао је Ђокић.

О наводима "Спутњика" јуче су разговарали амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов и министар иностраних послова БиХ и кадар ПДП-а Игор Црнадак. Иванцов је рекао да наводи "Спутњика" не представљају званичне ставове Русије и да та земља не подржава квалификације изнесене према неким партијама.

- Очекујемо да послије става Русије да не стоји иза скандалозних оптужби на рачун Савеза за промјене престану хистеричне реакције режимских медија у РС. Очигледно је да је вијест о наводном тајном плану опозиције за рушење Додика под патронатом међународних центара моћи измишљена у Додиковом окружењу - саопштио је ПДП.

СДС је оцијенио да СНСД пласира приче о наводним плановима за рушење Додика сваки пут када се појаве нови докази о милионским крађама у које је умијешан врх РС.

- Та кукњава није ништа друго него подвале и лажи којима се покушавају прикрити афере у које је умијешан Додик - оцијенили су у СДС-у.

Аналитичари

Живадин Јовановић, предсједник Београдског форума за свијет равноправних

"РС и њено руководство већ дуго су под притисцима јер одређеним центрима моћи не одговара што руководство Српске не жели да допусти ревизију Дејтонског споразума"

Мирослав Лазански, војно-политички аналитичар

"Циљ плана за рушење Милорада Додика је довођење марионетских политичара на власт, да би испуњавали све што од њих жели Запад, који сматра да је РС незавршен посао у БиХ"

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар

"Нема сумње да већ траје вишеслојна акција против Милорада Додика, у коју је укључена опозиција, а она ће бити интензивирана сваки пут када западни фактори оцијене да им смета постојање снажне РС, која је природни партнер Русије"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана