Brnabić, Cvijanović: Zadržati poseban odnos Srbije i Srpske

Srna
Brnabić, Cvijanović: Zadržati poseban odnos Srbije i Srpske

Beograd - Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Beogradu da Srbija želi da zadrži poseban odnos sa Republikom Srpskom i da je saradnja Srpske i Srbije veoma značajna.

"Zahvaljujem Vladi Republike Srpske što smo danas mogli da ih dočekamo u našoj Srbiji i održimo 8. zajedničku sjednicu vlada na čijoj smo pripremi dugo radili, jer ona nije samo protokolarna već veoma konkretna, sa konkretnim projektima i prijedlozima na kojima radimo i na kojima ćemo raditi ubuduće", istakla je Brnabićeva na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srpske Željkom Cvijanović nakon zajedničke sjednice dvije vlade.

Ona je podsjetila da je poslednja zajednička sjednica održana 26. jula 2015. godine, a da je želja obje vlade da se sjednice održavaju redovno i češće.

"Želimo da zadržimo poseban odnos sa Republikom Srpskom i veoma je važno da Vlada Srbije stane iza toga. Nastavićemo da podržavamo projekte u Srpskoj i to je visoko na listi naših prioriteta", rekla je Brnabićeva.

Ona je posebno istakla potrebu unapređenja prekogranične saradnje i to da se iskoriste sredstva iz fondova EU da oni ne bi propali.

"To je nešto na čemu ćemo pokušati da imamo veći fokus u narednom periodu", rekla je Brnabićeva i izrazila zahvalnost Vladi Republike Srpske na partnerstvu i saradnji.

Zahvalivši na dobrodošlici, Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo današnjom sjednicom vlada Srpske i Srbije, jer je usvojeno čak 30 zaključaka među kojima je izdvojila Akcioni plan za razvoj Podrinja.

Ona je naglasila da je za područje Podrinja planirana saradnja u oblasti turizma, infrastrukture, saobraćaja, privrede, vodoprivrede i šumarstva i energetike, te ocijenila da novi akcioni plan za razvoj tog programa ima ogroman značaj, posebno kada se razmatra sa aspekta oko 30 opština koje su uključene u ovaj veliki projekat.

"Izuzetno sam srećna što se nastavlja saradnja i unapređuje u različitim oblastima", rekla je Cvijanovićeva i dodala da će novi usvojeni akcioni plan za Podrinje biti važan za realizaciju nekoliko strateških projekata.

Cvijanovićeva je istakla da to predstavlja razvojnu šansu i za Srpsku i za Srbiju.

Ona je naglasila da je sigurna da će saradnja Srbije i Srpske nastaviti da funkcioniše u raznim oblastima, a da će energetski komitet otvoriti novi prostor i mogućnost za saradnju u budućem periodu.

Cvijanovićeva je navela da bez obzira na to što dvije godine nije bilo zajedničke sjednice dvije vlade zbog određenih okolnosti, komunikacija nikada nije prekinuta, te izrazila nadu da će naredna sjednica biti održana u Republici Srpskoj.

Ona je dodala da je Republika Srpska ohrabrena inicijativom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Ane Brnabić da se mobiliše dobra volja i poslovna inicijativa privrednika i ljudi iz Srbije da se pokrenu konkretne privredne aktivnosti i otvore određeni proizvodni kapaciteti na teritoriji Srpske.

"Smatramo da je to najbolji način da se pokaže koliko jedni drugima značimo i da će naša saradnja nastaviti da funkcioniše", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je iskazala zahvalnost Srbiji što je u proteklom periodu pružila konkretnu finansijsku podršku opštinama u Srpskoj, ali i u FBiH gdje žive Srbi.

Nakon sjednice vlada potpisana su četiri zajednička memoranduma.

Svečano je potpisan Memorandum dvije vlade o saradnji u oblasti vazduhoplovstva, koji je potpisao ministar MUP-a Srpske Dragan Lukač i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i ministar privrede Srbije Goran Knežević potpisali su Sporazum o saradnji u oblastima infrastrukture kvaliteta.

Memorandum o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za period 2017-2021. godine potpisali su ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević.

Memorandum o saradnji u oblasti poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja potpisali su ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana