Блокирана регистрација лијекова

Nezavisne.com
Блокирана регистрација лијекова

Сарајево, Бањалука - Регистрација лијекова у БиХ у потпуности је блокирана јер Савјет министара још није донио одлуку на основу које би Агенција за лијекове и медицинска средства (АЛМ) БиХ плаћала мјесечну накнаду члановима Комисије за лијекове.

Информацију је јучер "Независним" потврдио Рамо Рустемовић, предсједник Синдиката Агенције, упозоривши да посљедице овога могу бити велике и погубне.

Он је додао да ова блокада траје још од маја.

"Посљедица ће бити, како по здравље становништва, тако и по државни буџет. А то из разлога јер ће сада оне компаније које су блокиране затражити накнаду штете путем судова. Заиста не знам зашто Вијеће министара и даље не доноси ту одлуку", наглашава Рустемовић, који већ мјесецима упозорава да је Агенција због уплитања политике у својеврсној блокади.

Исту је информацију "Независним" јуче потврдила и Биљана Тубић, помоћник директора Агенције за лијекове.

"Да, то за блокаду регистрације лијекова је тачно. А посљедица стајања захтјева због нерада комисије могу бити тужбе", каже Тубићева.

На питање који су разлози због којих ово питање Савијет министара не рјешава, и коме то одговара, каже да с тим није упозната, те да је Агенција већ неколико пута слала ургенције.

"На њих нам није одговорено, заиста не знам из којег разлога то не рјешавају", истиче она.

Ово је, подсјећамо, само нови у низу проблема с којима се суочава Агенција, која већ годину фактички ради без руководства.

"Независне" су раније писале да менаџмент Агенције не може да буде именован превасходно из разлога јер се ХДЗ и СДА не могу договорити коме ће припасти позиција замјеника, а што нам је потврђено из више извора.

Сам Рустемовић је навео да в.д. директора Александар Золак, који Агенцијом руководи протеклу годину (кадар Савеза за промјене), посао обавља добро, те да је у међувремену успио да испослује и доношење Правилника о лијековима. Но, на томе је стало.

"И сада је ситуација потпуно иста, немамо никаквих нових информација, иако смо више пута слали молбе и апеле Савијету министара да именују руководство. Конкурс је давно завршен, а министар Адил Османовић је послао најбољег кандидата на именовање сједнице Вијећа министара, након чега је та тачка скинута. Од тада се ништа не дешава", каже Рустемовић.

Он упозорава да се немогућност рада Агенције у пуном капацитету, без менаџмента, рефлектира и на радно-правни статус упосленика, разне правилнике, па и онај о плаћама.

"Ја у политику нећу да улазим, али можда неким лобијима одговара и гашење Агенције", закључује Рустемовић, поновивши да је сада нови, једнако велики проблем тај што је од маја регистрација лијекова у потпуности блокирана.

"Независне" су јуче успјеле да ступе у контакт и са Драженком Маличбеговић, помоћником министра цивилних послова БиХ за питања здравста, која нам је обећала да ће нам одговоре на наша питања послати током данашњег дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана