БиХ пробила све рокове за одговоре на упитник

nezavisne.com
БиХ пробила све рокове за одговоре на упитник

Сарајево, Бањалука - Босна и Херцеговина је прије годину дана добила упитник са 3.242 питања и дан-данас још није одговорила на њега, иако су земљама региона за тај посао у просјеку била довољна три мјесеца.

Неорганизованост и лоши политички односи, као и нефункционалан механизам координације једни су од главних разлога због којих тај посао касни. Како ствари сада стоје, велико је питање да ли ће у догледној будућности БиХ успјети Европској комисији да пошаље усаглашене одговоре с обзиром на то да, према незваничним процјенама, тренутно постоји око десет одсто или више од 300 питања око чијих одговора још нема сагласности.

„Више је од десет одсто неусаглашених одговора и крајње је вријеме да се све структуре власти на свим нивоима уозбиље. Механизам координације није имплементиран и не разговарају она тијела која су њиме договорена. Нема састанака на бази министарских конференција, комисија за европске интеграције, па чак ни Колегијум за европске интеграције, као најважније тијело, се не састаје“, рекао је за „Независне“ Бранислав Бореновић, лидер ПДП-а и предсједавајући Одбора за европске интеграције Народне скупштине РС.

У Босни и Херцеговини јуче нико није могао да каже ко је крив и због чега се касни с одговорима на упитник нити да нагађа када би ти одговори могли бити коначни и евентуално послати Европској комисији.

У Дирекцији за европске интеграције (ДЕИ) недавно су рекли да они с роковима немају ништа, те да су одговори у завршној фази, али у различитом статусу. Како каже, неки одговори су преведени, један дио је у поступку превода, док неки чекају верификацију влада, а дио треба да доставе радне групе у систему координације.

„Дио ће наставити да усаглашавају Комисија и Колегијум за европске интеграције“, рекли су у ДЕИ, додајући да се најмање по једно спорно питање налази у поглављима политички критеријум, економски критеријум, финансијске услуге, информационо друштво и медији, затим у поглављу сигурности хране, статистике те правде, слободе и сигурности.

„Овај мјесец је то све требало да буде завршено како је и најављено. Не знам због чега није, али не желим да вјерујем да неко неће то да уради, већ да је разлог укупна политичка ситуација. Од почетка године било је неколико политичких криза и све је то утицало. Све се мора убрзати и вјерујем да ће након посјете Јоханеса Хана (комесара за проширење) бити убрзан тај посао“, рекла је Зденка Џамбас, члан Заједничке комисије за европске интеграције парламента БиХ и делегат у Дому народа.

Иначе, процедура механизма координације је таква да она питања која тренутно нису усаглашена иду на виши ниво, односно да питања која нису добила одговор на нивоу радне групе буду прослијеђена поткомисијама, а ако ни ту не буде одговора, онда комисијама изнад којих се налази министарска конференција и на крају Колегијум за европске интеграције, који чине предсједавајући Савјета министара БиХ и његови замјеници, те ентитетски премијери и премијери кантона, као и градоначелник Брчко дистрикта.

„Одговорност је на Колегијуму за европске интеграције и по механизму и по спорним питањима. Ако већ нема одговора на нека питања, зашто не послати два одговора, али то би прије тога требало свести на разумну мјеру, односно на свега неколико питања“, рекао је Бореновић.

Хан је упитник Европске комисије БиХ уручио 9. децембра 2016. године, а након тога власти БиХ саме себи су задале рок од шест мјесеци да одговоре на сва питања, што се на крају није десило. Након тога успостављен је нови рок, односно крај ове године, и по свему судећи - ни он неће бити испоштован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана