Ban Ki Mun će djelovati u skladu sa Rezolucijom 1244

Srna
Ban Ki Mun će djelovati u skladu sa Rezolucijom 1244

Beograd - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun nastaviće da djeluje u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, a pitanje članstva u Unesku rješava Generalna konferencija te organizacije, izjavila je Eri Kaneko iz pres službe generalnog sekretara UN.

Kaneko je potvrdila da je Ban Ki Mun primio pismo ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića povodom namjere samoproglašenog Kosova da postane član Uneska, prenose beogradski mediji.

Dačić je naveo u pismu upućenom generalnom sekretaru UN da je za Srbiju neprihvatljivo da samoproglašeno Kosovo postane član Uneska, jer se ono ne može smatrati državom.

"Kosovo kao teritorija, shodno važećoj i obavezujućoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 donesenoj 1999. godine, pod upravom je UN, u kom kontekstu se ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, ne može se samim tim kvalifikovati ni za prijem u Unesko", istakao je Dačić u pismu.

On je podsjetio da je na Kosovu i Metohiji napadnuto 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao kulturno-istorijski spomenici, od kojih 61 ima status spomenika kulture, a 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana