Arapski dolari pobjeđuju strahArapski dolari pobjeđuju strah

Goran Maunaga
Arapski dolari pobjeđuju strahArapski dolari pobjeđuju strah

Sarajevo - Radnike koji su trbuhom za kruhom završili na Bliskom istoku zločini terorističke organizacije Islamska država, ratovi i pozivi za napuštanje tih zemalja nisu natjerali da se vrate se u BiH.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH kažu da je nemoguće utvrditi broj radnika koji se nalaze u rizičnim zemljama. Ministarstvo je, na osnovu procjena diplomatsko-konzularnih predstavništava, one koji borave i putuju u Siriju, Irak, Egipat, Libiju i Tunis obavijestilo i preporučilo im mjere kojih treba da se pridržavaju prilikom boravka u tim zemljama zbog lične bezbjednosti.

Načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva inostranih poslova Nebojša Regoje kaže da broj državljana u tim zemljama nije velik i da nije bilo nekih većih problema s njihovim boravkom i povratkom u BiH.

- Najviše naših državljana vratilo se iz Sirije i to na početku ratnih dejstava uz pomoć naše ambasade u Ankari i generalnog konzulata u Istanbulu - kaže Regoje.

Dodaje i da je velik broj državljana BiH napustio i Libiju, ali da je skoro nemoguće procijeniti koliko ih je ostalo u toj zemlji.

- Riječ je o malom broju i oni su uglavnom zaposleni u firmama iz regiona i inostranstva - istakao je Regoje.

Upozorenja o opasnosti koju nosi putovanje i boravak u tim zemljama i preporuke onima koji se nalaze u njima objavljene su na internet stranici Ministarstva inostranih poslova još 2010. godine.

- Preporuka da se ne putuje u te zemlje i da ih naši državljani napuste je na snazi. Niko od naših građana iz tih kritičnih država nije tražio pomoć, zahtjev za evakuaciju niti je bilo prijava bilo kakvih drugih problema - pojašnjava Regoje.

Profesor bezbjednosti na Banjaluka koledžu Predrag Ćeranić kaže da nema sumnje da sve koji se nalaze u rizičnim bliskoistočnim zemljama mogu da ugroze, ubiju ili otmu teroristi Islamske države.

- Niko tamo nije zaštićen bez obzira na to kojoj naciji pripadao. Svi koji žive u državama u kojima su aktivni pripadnici Islamske države su ugroženi pa tako i naši državljani - kaže Ćeranić.

Proteklih godina zabilježeno je nekoliko slučajeva otmice i likvidacije državljana zemalja regiona iza kojih su uglavnom stajali teroristi Islamske države.

Evidencija

Nebojša Regoje naglašava da diplomatsko-konzularna predstavništva nisu ovlašćena da vode evidenciju o državljanima BiH, niti su oni dužni da se prijave kad dođu ili odu iz neke strane zemlje u kojoj su imali privremeni boravak.

- Zato je tačan broj ljudi koji su u ovim zemljama nepoznat. Svaka evidencija mora biti odobrena i u skladu sa zaštitom ličnih podataka - kaže Regoje.

Upozorenja Ministarstva inostranih poslova

SIRIJA - Posebni bezbjednosni rizici, preporučuje se evakuacija, ne preporučuje se putovanje u tu zemlju

IRAK - Uslovi veoma složeni, postoje posebni bezbjednosni rizici za putovanje

LIBIJA - Bezbjednosni uslovi veoma složeni, građani pozvani da ne putuju tamo i da se vrate oni koji se tamo nalaze

TUNIS - Bezbjednosni uslovi veoma složeni

EGIPAT - Složena bezbjednosna situacija i preporučuje se onima koji su tamo da napuste zemlju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana