Арапски долари побјеђују страхАрапски долари побјеђују страх

Горан Маунага
Арапски долари побјеђују страхАрапски долари побјеђују страх

Сарајево - Раднике који су трбухом за крухом завршили на Блиском истоку злочини терористичке организације Исламска држава, ратови и позиви за напуштање тих земаља нису натјерали да се врате се у БиХ.

У Министарству иностраних послова БиХ кажу да је немогуће утврдити број радника који се налазе у ризичним земљама. Министарство је, на основу процјена дипломатско-конзуларних представништава, оне који бораве и путују у Сирију, Ирак, Египат, Либију и Тунис обавијестило и препоручило им мјере којих треба да се придржавају приликом боравка у тим земљама због личне безбједности.

Начелник Канцеларије за односе с јавношћу Министарства иностраних послова Небојша Регоје каже да број држављана у тим земљама није велик и да није било неких већих проблема с њиховим боравком и повратком у БиХ.

- Највише наших држављана вратило се из Сирије и то на почетку ратних дејстава уз помоћ наше амбасаде у Анкари и генералног конзулата у Истанбулу - каже Регоје.

Додаје и да је велик број држављана БиХ напустио и Либију, али да је скоро немогуће процијенити колико их је остало у тој земљи.

- Ријеч је о малом броју и они су углавном запослени у фирмама из региона и иностранства - истакао је Регоје.

Упозорења о опасности коју носи путовање и боравак у тим земљама и препоруке онима који се налазе у њима објављене су на интернет страници Министарства иностраних послова још 2010. године.

- Препорука да се не путује у те земље и да их наши држављани напусте је на снази. Нико од наших грађана из тих критичних држава није тражио помоћ, захтјев за евакуацију нити је било пријава било каквих других проблема - појашњава Регоје.

Професор безбједности на Бањалука колеџу Предраг Ћеранић каже да нема сумње да све који се налазе у ризичним блискоисточним земљама могу да угрозе, убију или отму терористи Исламске државе.

- Нико тамо није заштићен без обзира на то којој нацији припадао. Сви који живе у државама у којима су активни припадници Исламске државе су угрожени па тако и наши држављани - каже Ћеранић.

Протеклих година забиљежено је неколико случајева отмице и ликвидације држављана земаља региона иза којих су углавном стајали терористи Исламске државе.

Евиденција

Небојша Регоје наглашава да дипломатско-конзуларна представништва нису овлашћена да воде евиденцију о држављанима БиХ, нити су они дужни да се пријаве кад дођу или оду из неке стране земље у којој су имали привремени боравак.

- Зато је тачан број људи који су у овим земљама непознат. Свака евиденција мора бити одобрена и у складу са заштитом личних података - каже Регоје.

Упозорења Министарства иностраних послова

СИРИЈА - Посебни безбједносни ризици, препоручује се евакуација, не препоручује се путовање у ту земљу

ИРАК - Услови веома сложени, постоје посебни безбједносни ризици за путовање

ЛИБИЈА - Безбједносни услови веома сложени, грађани позвани да не путују тамо и да се врате они који се тамо налазе

ТУНИС - Безбједносни услови веома сложени

ЕГИПАТ - Сложена безбједносна ситуација и препоручује се онима који су тамо да напусте земљу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана