Амбасадори 30. августа одлучују о референдуму

Ж. Домазет, М. Миљић
Амбасадори 30. августа одлучују о референдуму

Сарајево, Бањалука - Савјет за примјену мира (PIC) расправљаће 30. августа о најављеном референдуму о Дану РС, а највјероватније 17. септембра о захтјеву бошњачких званичника за његову блокаду одлучиваће судије Уставног суда БиХ чија је ранија одлука и била окидач за изјашњавање народа Српске.

Амбасадори земаља чланица PIC-а требало је да 23. августа расправљају о референдуму, али је њихов састанак одгођен због неслагања међу њима, јер су се Русија и још неке земље успротивиле поништавању одлуке о одржавању референдума, које је заговарала већина представника у PIC-у. Да ће сједница PIC-а бити одржана у уторак потврдио је високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је навео да су детаљне припреме у току, иако су мишљења у вези са референдумом још подијељена.

Пред судијама Уставног суда БиХ наћи ће се захтјеви предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, предсједавајућег Дома народа Сафета Софтића и замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Шефика Џаферовића за доношење привремене мјере којом би био блокиран референдум. Почетком наредне седмице Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ одлучиће о захтјеву РС да за потребе референдума достави списак бирача.

Док се ишчекују важне одлуке о референдуму на којем ће се становништво изјашњавати да ли и даље жели да се Дан Републике слави 9. јануара, настављени су притисци чији је циљ да референдум не буде одржан. У РС су посебно забринути због притисака и удара на независност ЦИК-а. Само дан након што је члан ЦИК-а Бранко Петрић упозорио на притиске и пријетње овој институцији уочи одлуке о захтјеву РС, предсједник Клуба Бошњака у Дому народа Парламента ФБиХ Осман Ћатић упутио је предсједнику ЦИК-а Ахмету Шантићу захтјев за изузеће Петрића из одлучивања у вези са захтјевом РС.

- Сматрамо да је Петрић у изјавама изнио политички, а не стручни став и да је додатно узнемирио јавност у БиХ - саопштено је из СДА.

Премијер РС Жељка Цвијановић поновила је да ће референдум бити одржан.

- РС спроводи низ процедура да би референдум био одржан. За то не видимо било какву сметњу - навела је Цвијановићева и додала да је РС суочена са бројним опструкцијама и притисцима.

Нагласила је да ће РС наћи начин да има бирачке спискове.

- Све активности спроводимо у складу са законима и процедурама. Референдум ништа не може да заустави - додала је Цвијановићева и истакла да је јадна држава у којој се врше притисци на институције да не ураде свој посао.

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је да су институције РС изненађене што ЦИК већ није доставио бирачки списак.

- ЦИК не смије подлећи политичком притиску, нити било којој врсти уцјене која долази из Сарајева или других којима не одговара референдум - казао је Ђокић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Милица Марковић је истакла да је Изетбеговић након притисака на Уставни суд, Суд и Тужилаштво БиХ почео са пријетњама и ЦИК-у.

- На сцени је силовање професије и законских обавеза које је ЦИК дужан да испуни. Више се не бирају средства да би се извршио притисак, заплашио или уцијенио онај ко треба да ради свој посао. РС то неће трпјети и толерисати, нити ће то бити препрека да одржимо референдум, без обзира на то да ли ће доставити бирачки списак - рекла је Марковићева.

Иако је независност ЦИК-а жестоко нарушена у представништвима међународних институција је то изазвало млаке или никакве реакције. У OHR-у су рекли да генерално заговарају принцип да се институцијама мора омогућити да раде независно и у складу са прописима без било каквог непримјереног притиска или опструкција. У Делегацији ЕУ у БиХ кажу да је на домаћим властима да одговоре на упозорења о притисцима из ЦИК-а.

Изетбеговић је на састанку са амбасадором Велике Британије у БиХ Едвардом Фергусоном поновио да одлука Народне скупштине РС о расписивању референдума представља кршење уставноправних надлежности БиХ. Ријасет Исламске заједнице у БиХ саопштио је послије сједнице у четвртак навече да очекују законито поступање институција БиХ и примјерно поступање представника међународне заједнице ради спречавања реализације противуставних одлука.

Сребреница

Начелник Сребренице Ћамил Дураковић саопштио је у петак да неће формирати комисију за спровођење референдума у овој општини.

- Нећу формирати комисију, јер се референдумом крши Устав БиХ. БиХ и њени закони ће се поштовати док сам ја не челу Сребренице. Нема тих санкција које могу да промијене ову одлуку - казао је Дураковић.

Предсједник Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Синиша Каран истакао је да ће Сребреничани моћи да се изјасне на референдуму.

- Дураковић нити је могао, нити је спријечио формирање комисије - казао је Каран.

Предсједник сребреничког СНСД-а Радомир Павловић је рекао да Дураковић нема никакве надлежности када је ријеч о спровођењу референдума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана