Турска: Затвори за хомосексуалце?

Aгенције
Турска: Затвори за хомосексуалце?

Анкара - Турска исламско-конзервативна влада планира да изгради затворе за хомосексуалце, што је изазвало забринутост удружења за заштиту права геј популације који страхују да би то само повећало дискриминацију у овој веома хомофобичној држави.

Министар правде Бекир Боздаг рекао је да је у плану изградња затвореских установа гдје ће хомосексуалци бити одвојени од других затвореника како би били заштићени.

"Затвореници који се изјасне да су геј неће бити са осталим затвореницима
у заједничком сектору или током друштвених активности у новим затворима", навео је Боздаг у писаном одговору на питање опозиционог посланика.

Активисти који штите права хомосексуалаца осудили су ову намјеру, подсјећајући да су хомосексуалци већ изоловани у турским затворима, што је и Министарство правде признало.

"Овакав вид сегрегације није ништа друго него кажњавање", изјавио је за АФП портпарол групе Каос Гл Мурат Којлу.

Он је додао да влада умјесто да створи простор на коме могу сви да живе заједно без обзира на сексуалну оријентацију, поново прогања хомосексуалце.

Према статистичким подацима Министарства правде, у турским затворима је званично 79 затвореника хомосексуалаца, бисексуалаца или трансвестита али је њих много много више, јер велики број затвореника не жели да открије своју сексуалну опредијељеност.

За разлику од многих муслиманских земаља, хомосексуалност није кривично кажњива у Турској, али је широко распрострањена хомофобија и често праћена насиљем, пренио је АФП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана