Turska: Zatvori za homoseksualce?

Agencije
Turska: Zatvori za homoseksualce?

Ankara - Turska islamsko-konzervativna vlada planira da izgradi zatvore za homoseksualce, što je izazvalo zabrinutost udruženja za zaštitu prava gej populacije koji strahuju da bi to samo povećalo diskriminaciju u ovoj veoma homofobičnoj državi.

Ministar pravde Bekir Bozdag rekao je da je u planu izgradnja zatvoreskih ustanova gdje će homoseksualci biti odvojeni od drugih zatvorenika kako bi bili zaštićeni.

"Zatvorenici koji se izjasne da su gej neće biti sa ostalim zatvorenicima
u zajedničkom sektoru ili tokom društvenih aktivnosti u novim zatvorima", naveo je Bozdag u pisanom odgovoru na pitanje opozicionog poslanika.

Aktivisti koji štite prava homoseksualaca osudili su ovu namjeru, podsjećajući da su homoseksualci već izolovani u turskim zatvorima, što je i Ministarstvo pravde priznalo.

"Ovakav vid segregacije nije ništa drugo nego kažnjavanje", izjavio je za AFP portparol grupe Kaos Gl Murat Kojlu.

On je dodao da vlada umjesto da stvori prostor na kome mogu svi da žive zajedno bez obzira na seksualnu orijentaciju, ponovo proganja homoseksualce.

Prema statističkim podacima Ministarstva pravde, u turskim zatvorima je zvanično 79 zatvorenika homoseksualaca, biseksualaca ili transvestita ali je njih mnogo mnogo više, jer veliki broj zatvorenika ne želi da otkrije svoju seksualnu opredijeljenost.

Za razliku od mnogih muslimanskih zemalja, homoseksualnost nije krivično kažnjiva u Turskoj, ali je široko rasprostranjena homofobija i često praćena nasiljem, prenio je AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana