САД и Кина највише троше на оружје

Приредио: Борис Ђурић
САД и Кина највише троше на оружје

Стокхолм - Сједињене Америчке Државе и Кина највише су потрошиле на војску у 2018. години, док је Русија од 2006. први пут испала са листе првих пет земаља по буџету за одбрану, наведено је у извјештају Међународног института за мировне студије у Стокхолму (СИПРИ).

Укупна свјетска потрошња за оружје процјењује се на 1.822 милијарде долара у 2018. години, што је за 2,6 одсто више него претходне, а 5,4 у односу на 2009. То представља чак 76 одсто више у односу на 1998. годину, стоји у извјештају института.

Највећи потрошачи су САД и Кина са половином укупне свјетске потрошње.

Вашингтон је 2018. године потрошио 649 милијарди долара, скоро колико је осам наредних држава на листи укупно потрошило на своју војску.

Кина, је у 2018. потрошила око 250 милијарди долара, док је на трећем мјесту Саудијска Арабија са 67,6 милијарди долара. На четвртом и петом мјесту су Индија и Француска.

Русија је први пут од 2006. године испала из првих пет, са потрошених 61,4 милијарде долара, што је пад од 3,5 одсто у односу на 2017.

- Тензије међу азијским земљама, као и између Кине и САД, водећи су узрок наставка раста војне потрошње у региону - рекао је истраживач стокхолмског институт Питер Веземан.

Вашингтон, који је годинама неприкосновени лидер у потрошњи, прошле године је још више ојачао војни буџет и први пут од 2010. повећао је трошак на војску.

Шведски аутори извјештаја мисле да је то повећање директни одраз политике администрације предсједника Доналда Трампа.

- Повећање америчке потрошње је вођено имплементацијом нових војних програма замишљених 2017. године - рекла је Оде Флоран из СИПРИ-ја.

Док је Трамп тај који стоји иза драстичног повећања војног буџета Пентагона, и самим тим и НАТО-а, амерички предсједник се недавно жалио да је новац могао бити боље потрошен и позвао је Кину и Русију “да се саберу и престану правити то оружје”.

Иако бројеви показују да Русија није земља која подгријава нову трку у наоружању, шведски институт наводи да је раст војне потрошње у Пољској, балтичким земљама, Бугарској и Румунији усљед осјећаја страха од Руса.

- Повећања у централној и источној Европи су се десила у великој мјери због раста укоријењеног страха од Русије - рекао је Веземан.

Чињенице

* Војна потрошња у САД порасла за 4,6 одсто и то је прво повећање у посљедњих осам година

* САД троше 1.000 пута више у војне него у мировне сврхе

* На САД, Кину, Саудијска Арабију и Француску отпада 60 одсто свјетске војне потрошње

* Глобално улагање у оружје досегло највећи ниво од краја хладног рата

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана